Mainos

Hornetien vastakaupat täyttynevät ensi vuonna

Hornet-torjuntahävittäjien hankintaan liittyviä vastakauppoja on tähän mennessä hyväksytty 2,7 miljardilla dollarilla eli nykykurssilla noin 14,3 miljardilla markalla. Tämä on yli 80 prosenttia hävittäjäkaupan ehdoksi asetetusta tavoitteesta. Kauppa- ja teollisuusministeriön nykyisen arvion mukaan loppu saadaan täytetyksi ensi vuoden aikana.

Kun eduskunta hyväksyi hävittäjien ostamisen, se edellytti, että suomalaisen teollisuuden on saatava alihankintatilauksia ja muita kauppoja yhtä suurella summalla kuin Hornetit maksavat. Hävittäjien amerikkalaisella myyjällä on oikeus täyttää velvoitteensa vuoteen 2005 asti.

Tähän mennessä toteutuneista vastakaupoista alihankintoja on noin 450 miljoonalla dollarilla. Summa koostuu lähinnä hävittäjien kokoonpanosta ja osien valmistuksesta.

Loppu eli 2,25 miljardia dollaria tulee epäsuorista vastakaupoista. Niistä suurin osa eli hieman päälle 60 prosenttia on ollut vientiä. Muita alueita ovat teknologian siirto, investoinnit ja markkinointiapu.

Epäsuoria vastakauppoja on hyväksytty runsaat 530 kappaletta. Pienille ja keskisuurille yrityksille niistä on kanavoitunut noin 20 prosenttia.

Kaikkiaan vastakauppoja on ollut jakamassa yli 200 yritystä. Vastakaupoilla pyritään edistämään mm. kehittyneiden teollisuusalojen vientiä ja uuden tekniikan saamista Suomeen. Vastakauppoja hoitaa oma toimikunta, jossa on mukana puolustusministeriö, ulkoministeriö sekä kauppa- ja teollisuusministeriö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.