Mainos

Hongkongin superkallis hintataso ajaa ihmiset miniasuntoihin – "Oloni on kuin kissalla, joka puristetaan laatikkoon"

1:23

Donny Chan asuu 18 neliön kokoisessa yksiössä Hongkongissa, missä asuntojen hinnat ovat pilvissä ja huoneistokoot yhä pienempiä.

– Joka kerta kun astun sisälle, oloni on kuin kissalla, joka puristetaan laatikkoon. Asuisin mieluummin jossain isommassa asunnossa, jos voisin, kertoo Donny Chan uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Chanin koti on niin sanottu mikroasunto, jotka ovat pienikokoisia myös Hongkongin mittakaavassa. Hyttysenkokoiseksi yksiöksi kutsuttu huoneisto näyttää äkkiseltään yhden hengen hotellihuoneelta, johon tosin on mahdutettu vessan ja sängyn lisäksi enemmän huonekaluja ja keittiö.

Eläminen pienessä yksiössä on Chanin mukaan tukalaa, minkä vuoksi hän kuluttaa vapaa-aikaansa urheilemalla, käymällä baareissa sekä viettämällä aikaa ystäviensä ja sukulaistensa kanssa.

Luovia tilaratkaisuja

Minikokoisen asunnon tila- ja toimintoratkaisut ovat vaatineet luovuutta suunnittelijoilta: avokeittiössä on tilaa säästävä tiskiallas, jonka saa muutettua työtasoksi, mikro ja jääkaappi löytyvät eteisestä heti ulko-oven jälkeen ja sängyn alapuoli on otettu tehokkaasti käyttöön säilytystavaroita varten. Huoneesta löytyy yksi pystykaappi vaatteiden säilytykseen.

Muutto nykyiseen asuntoon vaati Chanilta jonkinlaisen elämänmuutoksen. Hän joutui luopumaan osasta tavaroitaan, ja jopa 40 prosenttia niistä sai lähteä, koska kaikki eivät olisi mahtuneet pieniin neliöihin. Osa sai säilytyspaikan Chanin vanhempien kotoa.

Vaikka elämä mikroasunnossa on hankalaa, ei se estä kavereita kutsumasta kylään. Kotiin mahtuu kerralla kaksi vierasta.

"Muutaman ylimääräisen neliöalan hinnalla voi tehdä hyvin innovatiivisen uudistuksen."

Luovat ratkaisut tarpeen

Korkea hintataso ja pienet neliöt pakottavat suunnittelijat keksimään yhä luovempia ratkaisuja.

Yksi miniasuntojen tilaratkaisujen kehittäjä on itsekin minikokoisessa kaksiossa asuva Andy Knight. Hän on kehitellyt muun muassa hydraulisen säilytysratkaisun lattian alle. Siinä lattiapinta-ala on jaettu osiin, jotka avautuvat hydrauliikalla.

Ehkä tutumpia, muiden keksijöiden ratkaisuja ovat esimerkiksi seinän sisältä liukuva televisioseinä, kääntyvä kirjahylly tai kaksikerroksisissa asunnoissa portaiden alaosan hyötykäyttö. Pienempi konsti on esimerkiksi asuntoautoista ja -vaunuista tuttu keittiöhanan taittuminen. Ja erikoisuutena voi olla olohuoneen tuolien alta paljastuva kylpyamme.

Knightin mukaan pienen huoneiston remontoiminen on mieluisampi ratkaisu kuin hieman suuremmassa ja remontoimattomassa asunnossa asuminen.

– Muutaman ylimääräisen neliöalan hinnalla voi tehdä hyvin innovatiivisen uudistuksen, hän kannustaa.

Hinnat pilvissä

Vaikka neliöitä on vähän, mikroasuntojen neliövuokra on Hongkongissa kallis. Chan maksaa 18 neliön asunnostaan 1 300 dollaria kuukaudessa. Mikroasuntojen hinnat ovat seurausta Aasian ylikuumentuneista asuntomarkkinoista.

Chan muutti mikroasuntoon viime vuonna, koska tarvitsi oman asunnon lyhyellä varoitusajalla erottuaan vaimonsa kanssa. Asunto olisi hänen mukaansa kohtuuhintainen investoinniksi, mutta ei vuokralla asumiseen.

– Tiedän, että on paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita maksamaan pyydettyä vuokraa. Jos minulla olisi varaa, investoisin ostamalla asunnon itselle.

Katso videolta, miten Donny Chan asuu ja millaisia innovatiivisia tilaratkaisuja mikroasuntoihin on kehitelty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.