Mainos

Suomalainen Jussi asuu Hongkongissa keskellä mellakoita: "Metrokiskoille on heitetty tavaraa ja vaunuja rikottu"

7:45
MTV Uutiset live haastatteli suomalaista Jussi Lehmuskalliota, joka asuu perheineen Hongkongissa.

Hongkongissa poliisi piirittää yhä yliopistokampusta, jonka sadat mielenosoittajat valtasivat useita viikkoja sitten. MTV Uutiset sai puhelimitse yhteyden Hongkongissa asuvaan Jussi Lehmuskallioon, joka kertoo mielenosoitusten vaikuttavan jo tavallisten ihmisten arkeen ja liikkumiseen Hongkongissa.

Yhteydenotot poliisin ja demokratia-mielenosoittajien välillä ovat puhjenneet rajuiksi ja väkivaltaisiksi.

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja kumiluoteja taltuttaakseen mielenosoituksia.
Tilanne vaikuttaa jo tavallisien ihmisten arkeen.

– Protestien vuoksi on suljettu teitä ja liikkuminen on vaikeutunut huomattavasti. Mielenosoittajat ovat heittäneet tavaraa metrokiskoille ja metrovaunuja on rikottu, Lehmuskallio kertoo.

– Tämän viikon alussa ja viime viikon loppupuolella koulut ja lastentarhat ovat olleet kiinni. Meilläkin se on lapsiperhearkea haitannut jo ihan merkittävästi, hän jatkaa.

Mielenosoitukset alkoivat puoli vuotta sitten

Hongkongin mielenosoitukset ovat jatkuneet jo lähes puoli vuotta. Ne alkoivat sen jälkeen, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Lakiehdotus, josta protestit alkoivat, on vedetty jo pois. Mielenosoitukset ovat jatkuneet tästä huolimatta.

– Suurin osa näistä protestoijista on nuoria. Meidän tuttavapiirimme on hieman vanhempaa ikäluokkaa ja ei niin radikalisoitunutta. Mutta kaikille yhteistä on huoli siitä, mikä Hongkongin tulevaisuus on ja mitä tulisi tehdä, että nämä protestit lakkaisivat, Lehmuskallio kertoo.

"Harkitsemme lähtevämme lomalle"

Hänen perheensä ei kuitenkaan ole ajatellut muuttaa pois Hongkongista mielenilmauksien vuoksi.

– Tällä hetkellä harkitsemme lähtevämme lomalle jonnekin muualle, jossa kaupat ovat auki ja pystyy asioita tekemään. Hankalaa on, kun koulut ja lastentarhat eivät ole auki.

Lehmuskallio pitää tilannetta huolestuttavana myös paikallisten yrittäjien kannalta.

– Liiketilavuokrat ovat valtavia ja kaikki kaupat ovat kiinni. Kyllä se on todella haasteellista paikallisille, hän kuvailee.

Kiinan väliituloa on pelätty

Myös Kiinan mahdollista sotiaallista väliintuloa on pelätty.

– Kun autojakin on poltettu kaduille, niin ymmärrän, että armeija voisi tulla turvaamaan Hongkongilaisia. Näen sen todennäköisenä vaihtoehtona, että armeija ei tule väkivaltaisesti, vaan se tulee suojaamaan alueita.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja