Homoliitot ovat osa kevään hallitusneuvotteluja – sanoo eduskunta perjantaina jaa tai ei

Seuraavalla hallituksella on sukupuolineutraalin avioliittolain kanssa ratkaisun paikka, sanoipa istuva eduskunta sille perjantaina jaa tai ei.

Jos kansanedustajat päätyvät kannattamaan homoliitot sallivaa lainmuutosta, samalla hyväksytään perustelulausuma. Se on painava kehotus seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle valmistella muut asiaan liittyvät lainmuutokset, ja viedä asia loppuun asti.

Nykyisessä hallituksessa istuvan SDP:n ja oppositiossa olevan keskustan puoluesihteerit uskovat, että tämän eduskunnan päätös sitoo seuraavaakin.

– Tämä on ensimmäinen kansalaisaloite, joka on nyt hyvin lähellä mennä läpi. Jos eduskunta päätyy kannattamaan sitä, olisihan se kansalaisaloitemahdollisuudelle vähän omituinen tilanne, jos seuraava hallitus pyyhkisi sillä pöytää, sanoo SDP:n Reijo Paananen.

Kaadettu hanke nousee uudelleen

Keskustan Timo Laaninen uskoo myös lähtökohtana olevan, että eduskunnan päätös sitoo seuraavaakin, ellei toisin päätetä. Laaninen pitää yleisenä käsityksenä, että perjantaina ratkaistaan asian kohtalo ja siihen kaikki tyytykööt.

– Tosin sillä varauksella, että arvelen lakivaliokunnan enemmistön kannan voittaessa – eli jos aloite torjutaan – sen tulevan todennäköisesti uudelleen esille hallitusneuvotteluissa, Laaninen arvioi.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen sanoo, että perjantain käsittely kertoo tämän eduskunnan kannan, eikä muusta ole käyty keskustelua.

– Katsotaan tulos ensin ja mietitään sen jälkeen, Satonen sanoo.

Lainmuutosta vastustava perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jari Lindström ei halua arvioida, voisiko puolue istua hallituksessa, jonka johdolla muutos vietäisiin läpi.

– En yhtään rupea arvioimaan puolueen kantaa etukäteen. Se on sitten isompi keskustelu, jossa on muitakin paikalla.

Nimenkerääjät uskovat läpimenoon

Avioliittolain muutosta ajaneen kansalaisaloitteen nimet keränneessä Tahdon2013-kampanjassa uskotaan vahvasti lakivaliokunnassa hävinneen kannan voittoon eduskunnan täysistunnossa.

Kampanjan puheenjohtaja Senni Moilanen sanoo toivovansa, että myös epäröivät kansanedustajat mietiskelevät perjantaihin mennessä, miten kansalaisia on lähtenyt asian taakse.

Moilasen mielestä on ymmärrettävää, että lainvalmistelua ei sälytetä enää nykyiselle hallitukselle, koska vaalit ovat tulossa.

– Toki me olisimme toivoneet, että tasa-arvoinen avioliittolaki olisi tullut voimaan jo 2015 alkupuolella, mutta tärkeintä kuitenkin on, että laki saadaan, Moilanen sanoo.

Hän uskoo, että kampanja seuraa silmä tarkkana jatkokäsittelyä, mutta hänen mukaansa eduskunnan tahdon pitävyyteen vaalien jälkeenkin luotetaan.

– Uskon, että eduskunta arvostaa kansalaisaloitetta instituutiona ja haluaa turvata sen jatkuvuuden sillä, että asiat oikeasti tapahtuvat, Moilanen sanoo.

Hankkeen kaatumisen varalta kampanja ei vielä paljasta suunnitelmiaan.

Jos hanke kaatuu, nykyinen kansalaisaloite raukeaa, ja uuteen olisi kerättävä nimet uudestaan.

Perjantain äänestystulokseen liittyy vielä paljon kysymysmerkkejä. Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset selkeästi vastustavat muutosta, mutta jälkimmäisen rivit eivät ole täysin yhtenäiset.

Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) on kehottanut edustajia pitämään mielessä puolueen kielteisen kannan ja äänestämään sen mukaisesti. Ryhmänjohtaja Lindströmin mukaan mahdollisista rangaistuksista ei ole keskusteltu.

Lue myös:

    Uusimmat