Kuplamuuri kerää roskat – Hollannissa on kehitetty uusi menetelmä muoviroskan keräämiseen kanaaleista

Hollannissa on keksitty uusi tapa kerätä muoviroskia kanaaleista. Ilmakupliin perustuva menetelmä on osoittautunut niin tehokkaaksi, että sen käyttöön ottamista suunnitellaan kaikissa Amsterdamin kanaaleissa, jotka johtavat mereen. Kaikkiaan Amsterdamin kanaaleista kerätään vuodessa yli 42 000 kiloa muoviroskaa.

Uutta muoviroskien keräyssysteemiä kutsutaan Suureksi kuplamuuriksi.

– Kuplamuuri on oikeastaan vain reikäinen putki, joka on asetettu poikittain joen tai kanaalin pohjaan. Kun pumppaamme ilmaa putken läpi, nousevat ilmakuplat muodostavat kuplamuurin, kertoo laitteen kehittäneen TGBB-yrityksen kehityspäällikkö Philip Eherhorn.

42 000 kiloa muoviroskaa vuodessa

Kelluvan muoviroskan lisäksi kuplat nostavat myös veden alla olevat roskat pintaan. Kuplat ohjaavat muovin rannalle sijoitettuun keräyspisteeseen. Mittausten mukaan kuplamuuri pystyy kaappaamaan 86 prosenttia muoviroskista.

Amsterdamin kanaaleihin päätyy valtava määrä roskaa.

– Kanaaleissa on paljon jätettä. Joka päivä poistamme kanaaleista 3500 kiloa roskaa. Vuodessa keräämme yli 42 000 kiloa muovia, laskee Amsterdamin vesilaitoksen johtaja Sander Mager.

Aiemmin roskat on kerätty kanaaleista käsipelillä.

Tiedostamme täysin, että paras tapa olisi estää muoviroskan päätyminen vesistöihin. On kuitenkin tosiasia, että sitä edelleen päätyy vesistöihin. Näemme kuplamuurin yhtenä keinona muiden joukossa muoviongelman ratkaisemisessa, pohtii Eherhorn.

Yksi kuplamuuri maksaa noin 100 000 euroa. Tavoitteena on asentaa kuplamuuri kaikkiin Pohjanmereen johtaviin kanaaleihin. Kuplamuurin kehittänyt yritys aikoo Hollannin jälkeen laajentaa toimintaansa muualle Eurooppaan sekä Aasiaan ja Afrikkaan.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja