Hoivakotikuolemista joitakin etenee mahdollisesti kuolemansyyn selvitykseen

Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta –"Hoivassa paljon ongelmia" 2:12
Valvontaviranomaiset ovat vastaanottaneet satoja vanhusten-hoitoon liittyviä ilmoituksia.

Hoivakotien kuolemantapauksista joitakin edennee kuolemansyyn selvitykseen, arvioi Valviran ylijohtaja Markus Henriksson. Hän kommentoi alkuvuoden puheenaihetta poliisin ja Valviran johdon tapaamisen jälkeen maanantaina STT:lle.

–  Kuolemansyyn selvitykseen tulee (hoivakotikuolemista) joitakin, todennäköisesti. Tällaisessa tilanteessa on vaikeaa arvioida, mikä on odotettu määrä ja mikä taas olisi odotettua enemmän, ylijohtaja lisäsi.

Henrikssonin mukaan Valvira harkitsee valvontatyössään aina sitä, onko syytä epäillä myös rikoksen tunnusmerkkien täyttymistä ja sen myötä tutkintapyynnön tekemistä poliisille.

Hoivakotikohu ei muuta rooleja

Hänen mukaansa hoivakotikohu ei Valviran tai poliisin mielestä edellytä niiden välisen yhteistyön tai roolien muuttamista.

–  Jo entuudestaan on niin, että poliisi pyytää Valviralta vuosittain satakunta lausuntoa tilanteissa, joissa poliisi on määrännyt oikeuslääketieteellisen kuolemansyynselvityksen. Jos oikeuslääkärin selvitys antaa siihen aihetta, poliisi pyytää Valviralta lausunnon, onko vainajan ennen kuolemaansa saama hoito tai hoiva ollut asianmukaista vai ei.

Onko Valvira nyt tehnyt tutkintapyyntöjä poliisille hoivakoteihin liittyen?

–  Se kuuluu keskeneräiseen valvontaan, josta en valitettavasti voi antaa tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat