Poliisi tutkii noin 30:tä vanhustenhoitoon liittyvää tapausta: "Rikosepäilyjä tulee poliisin tietoon vuosittain"

Mitä on toimiva vanhustenhuolto ja mitä se vaatii? 16:49
Huomenta Suomessa pohdittiin, mitä toimiva vanhustenhoito vaatii.

Poliisilla on tällä hetkellä tutkittavana koko maassa noin 30 tapausta, jotka liittyvät suoraan tai välillisesti vanhustenhoitoon. Poliisi tiedottaa suhtautuvansa aina vakavasti rikosepäilyihin, kun kyseessä on haavoittuva asianomistaja, kuten vanhus.

Osa poliisin käsittelyssä olevista vanhusten hoitoon liittyvistä asioista on esiselvityksessä, osassa epäillään erilaisia rikoksia ja osa on loppulausuntovaiheessa siirtymässä syyteharkintaan.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan näiden tutkintapyyntöjen ja tutkintojen määrissä ei ole ollut merkittäviä poikkeamia viime vuosina.

– Vanhustenhoitoon liittyviä rikosepäilyjä tulee poliisin tietoon vuosittain lähes jokaisessa poliisilaitoksessa muutamia. Tapaukset ovat yksittäistapauksia ja niiden rikosnimikkeet vaihtelevat.

Poliisi ei tee itsenäisesti hoitolaitosten valvontaa, mutta on velvollinen antamaan virka-apua valvontaviranomaiselle tarkastusten toteuttamisessa.

– Osa poliisin tutkintaan tulevista vanhustenhoitoon liittyvistä asioista tulee valvontaviranomaisten kautta. Poliisi saa ilmoituksia sekä omaisilta että muilta tahoilta ja voi ryhtyä esitutkintatoimenpiteisiin myös oma-aloitteisesti. Valvontaviranomaisilla on ilmoittajana toimimisen lisäksi tärkeä asiantuntijarooli poliisin tekemässä tutkinnassa, Lausmaa kertoo.

Jos epäilee vanhuksen hoitoon liittyvissä asioissa puutteita, tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä hoitoyksikköön tai valvovaan viranomaiseen, poliisi ohjeistaa. Jos epäilee myös rikollista menettelyä, tulee ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin.

Lue myös:

    Uusimmat