Hoivakotien ja kotihoidon hoitajapula historiallisen vaikea – "Uusia hoivakoteja tyhjillään ja samalla ikääntyneiden asiakkaiden määrä jonoissa kasvaa"

Hoivakotien hoitajapulasta johtuva ahdinko syvenee 2:16
Hoivakotien hoitajapulasta johtuva ahdinko syvenee

Hoivakotien hoitajapulasta johtuva ahdinko syvenee. Hyvinvointiala HALIn mukaan hoitajamitoituksen nosto 0,5:stä hoitajasta 0,6:een asiakasta kohden on kaksinkertaistanut niiden hoivapaikkojen määrän, joihin ei voida ottaa hoitoa tarvitsevaa asiakasta. Lisäksi on täysin uusia hoivakoteja, jotka odottavat asiakkaita tyhjillään.

Asiantuntijoiden mukaan henkilöstön saatavuus on nyt historiallisen huonolla tasolla. Ongelmat koskevat myös kotihoitoa.

Hyvinvointiala HALIn mukaan yksityisissä hoivakodeissa on nyt noin 1200:lle hoitopäätöksen saaneelle asiakkaalle hoivapaikka, mutta hoitoon he eivät pääse, koska hoitajia ei ole lakisääteisen mitoituksen verran. Vuosi sitten vastaava luku oli puolet.

HALIsta kerrotaan MTV Uutisille, että sekä julkisella että yksityisellä on sellaisiakin hoivakoteja, jotka eivät ole saaneet yhtä ainutta sijaista tulevalle kesälle.

Onko henkilöstön saanti nyt historiallisen huonoa?

– Kyllä se on. Se ei ole odottamatonta. Se on tietysti ollut pitkän näkyvissä, että näin tässä tulee käymään, toteaa HALIn johtaja Arja Laitinen.

Hoitajia haalitaan, mistä satutaan saamaan

Vuoden alusta hoivakodeissa on pitänyt olla kuusi hoitajaa kymmentä asiakasta kohden. Ensi vuonna luku nousee seitsemään hoitajaan. Mitä hoitajapula tarkoittaa tulevan kesän kannalta?

– Me keski-ikäiset naiset, ja miksei miehetkin, saamme hoitaa omia vanhempiamme, kun jonotusajat pitenevät entisestään.

Laitinen kertoo, että koska lakisääteinen mitoitus koskee vain tehostettua palveluasumista eli hoivakotimaailmaa, joudutaan hoitajia haalimaan perusterveydenhuollon osastoilta ja erikoissairaanhoidosta.

– Jos me joudutaan kaupungeissa, kunnissa sulkemaan perusterveydenhuollon vuodeosastoja, se tarkoittaa sitä, että erikoissairaanhoito ruuhkautuu tai siellä supistetaan toimintaa.

Tampereen kotihoidossa noin 100 vakanssia täyttämättä

Pahin tilanne HALIn mukaan on Helsingissä, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Tampereella allekirjoitetaan suuri huoli.

– Tämä tilanne on huomattavasti haastavampi kuin koskaan aiemmin ja koskee erityisesti sairaanhoitajia, mutta myös muutoin, toteaa Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Taru Kuosmanen.

Kotihoidossa hätä on hoivakotejakin suurempi.

– Meillä koko ajan suurinpiirtein vakituisesti täyttämättä on noin 100 vakanssia. 

Tarkoittaako näin suuri henkilöstövaje sitä, että pitää olla yhä heikommassa kunnossa, että pääsee kotihoidon asiakkaaksi?

– Käytännössä sitähän se tarkoittaa, jos me ei saada tätä henkilökuntatilannetta saada korjattua.

"Uusia hoivakoteja tyhjillään"

Lisäksi uusia hoivakoteja odottaa asiakkaita tyhjillään.

– Suomessa on avaamattomia uusia hoivakoteja, joihin ei saada riittävästi henkilöstöä, joten rakennukset ovat tyhjillään.

Laitisen mukaan samaan aikaan ikääntyneiden asiakkaiden määrä jonoissa kasvaa.

– Ja heillä on todettu palvelun tarve eli he ovat oikeutettuja ympärivuorokautisen hoivan paikkaan.

"Tätä kriisiä ei ole otettu riittävällä vakavuudella"

Tampereen johtoportaassa on havaittavissa kritiikkiä liittyen siihen, miten ongelmaan on vuosien varrella reagoitu tai jätetty reagoimatta.

– Tämä on ollut kansallisessa keskustelussa enemmän sellaista pallon siirtelyä pöydän toiselta puolelle toiselle ja sellaista "kenellä tässä on vastuu?". Tätä kriisiä ei ole otettu riittävällä vakavuudella. 

Nuorten varaan ei voi enää tätä ongelmaa "laskea", toteaa Kuosmanen.

– Väestö vanhenee. Nuorten ikäluokat pienenevät. Me emme voi enää nuorten työmarkkinoille tulevien varaan tätä laskea samalla tavalla kuin aiemmin. Nämä tiedon ovat olleet käytettävissä vuosikausia, toteaa Kuosmanen.

Lue myös:

    Uusimmat