Hoitajien työmääräyksiä pohdittu

Alustavan suunnitelman mukaan hoitajien työmääräysten jakaminen tapahtuisi lääninhallitusten henkilökunnan voimin jalkautumalla pareittain koputtelemaan irtisanoutuneiden hoitajien kotioville.

Sairaanhoitopiirit ovat tänään esittäneet läänihallituksille mahdollisesti maanantaina alkavan Tehyn työtaistelun aikana tarvitsemansa hoitajamäärän.

Perjantaina todennäköisesti hyväksyttävän potilasturvalain mukaan irtisanoutuneiden hoitajien työhön kutsuminen voidaan aloittaa jo ennen kuin presidentti on vahvistanut lain allekirjoituksellaan. Lain mukaan hoitajalle annetaan ensin kuulemiskirje. Hoitajalla on 24 tuntia aikaa tarvittaessa kommentoida sitä, kuten esimerkiksi perustellusti vastustaa.

24 tunnin jälkeen lääninhallitus toimittaa hoitajalle varsinaisen työmääräyskirjeen. Sairaanhoitopiirit ovat varautuneet jakamaan kuulemiskirjeitä sairaaloissa heti, kun poikkeuslain toinen käsittely on perjantaina ohi.

Länsi-Suomen lääninhallituksella on isoin alue hoidettavanaan: kolmasosa valtakuntaa, johon kuuluu seitsemän sairaanhoitopiiriä. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri esitti tänään lääninhallitukselle tarvitsevansa 398 irtisanoutunutta hoitajaa töihin työtaistelun aikana. Tampereen kaupunki pyysi kymmentä hoitajaa.

Sekä kuulemiskirjeestä että varsinaisesta työmääräyksestä täytyy olla esittää todiste, että hoitaja on sen henkilökohtaisesti vastaanottanut.

Sairaanhoitopiirit vastaavat kirjeiden jakamisesta työvuorosta tavoitettaville hoitajille, lääninhallitukset huolehtivat vapaavuorolaisista.

Koska posti ei kulje viikonloppuna, on esimerkiksi Länsi-Suomen lääninhallituksen Tampereen yksikön henkilökunta varautunut viikonlopputöihin. Alustavan suunnitelman mukaan työmääräysten jakaminen tapahtuisi lääninhallitusten henkilökunnan voimin jalkautumalla pareittain koputtelemaan irtisanoutuneiden hoitajien kotioville. Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestyöryhmä kokoontui tänään iltapäivällä palaveriin, jossa muotoiltin yhteiset pohjat kuulemis- ja työmääräyskirjeille.

Potilasturvalaissa mainittu uhkasakko työstä kieltäytyvälle hoitajalle voi sosiaali- ja terveysministeriön juristi Pekka Järvisen mukaan olla sairaanhoitajan 1-2 kuukauden palkkaa vastaava summa. Lopullisen summan määrittää uhkasakon asettaja, joka on lääninhallitus.

Lue myös:

    Uusimmat