Hoitajien rokotevelvoite voimaan, yksi palvelukoti jouduttiin jo sulkemaan – hoitajaliiton puheenjohtaja: "Yksi tai kaksi pois, niin hommat eivät enää toimi"

Paheneeko hoitajapula rokotepakon takia? 6:56
Paheneeko hoitajapula rokotepakon takia? Näin SuPerin Silja Paavola vastaa

Hoitohenkilöstön rokotevelvoite astuu voimaan tänään, joka voi kuormittaa entisestään hoitajapulaa.

Tästä päivästä lähtien sosiaali- ja terveydenhuollon työnantajalla on velvollisuus huolehtia siitä, että työntekijä ei aiheuta potilaille ja asiakkaille koronatartunnan riskiä.

Käytännössä se tarkoittaa, että potilaiden kanssa voivat työskennellä vain riittävän rokotussuojan saaneet tai koronan jo sairastaneet työntekijät.

Aiemmin koronaa vastaan rokottamattomat hoitajat ovat työskennelleet normaalisti kaikissa alan tehtävissä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan jo yksittäisten hoitajien rokottamattomuus voi kaataa korttipakan työmäärän kasvaessa liian suureksi.

– Hoitajapula on niin valtava, että sieltä yksi tai kaksi pois, niin silloin hommat eivät enää toimi.

Esimerkiksi Padasjoella palvelukoti joudutaan sulkemaan rokotevelvoitteen astuessa voimaan.

– Se oikeastaan katkaisi kamelin selän. Padasjoella on kuusi henkilöä, jotka eivät ole rokotetta ottaneet. Me emme heitä voi käyttää nyt sitten, kertoo Päijät-Soten toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula.

– Palkanmaksu 1.2. alkaen keskeytyy, kunnes löytyy korvaavia tehtäviä.

SuPerin Paavola ei osaa arvioida tarkkaa määrää rokottamattomien osalta, sillä luku on voinut muuttua tammikuusta. Määrä koskee kaikkia potilaiden kanssa tekemisessä olevia henkilöitä.

– Sitä lukumäärää on vaikea sanoa tällä hetkellä, koska meillä on käytössä tammikuinen luku. Se on 30–35 tuhatta koskettaen henkilöstöä lääkäreistä laitoshuoltajiin.

Rokotevelvoite ei kuitenkaan välttämättä kriisiytä hoitoalaa, sillä lain mukaan rokottamattomat voivat yhä työskennellä potilaiden kanssa tarvittaessa.

– Jos on liian vähän henkilöstöä saatavilla, niin se on myös potilasturvallisuusriski, Paavola huomauttaa.


Juttua täydennetty kello 17.10: Lisätty puheenjohtaja Silja Paavolan kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat