Lääkärien ja sairaanhoitajien rokotuskattavuus on laaja – mihin sote-henkilöstön rokotevelvoitetta siis tarvitaan?

Hoitajien ja lääkärien keskuudessa tyytymättömyyttä 10:08
Näin lääkärit ja hoitajat suhtautuvat sote-henkilöstön pakollisiin koronarokotuksiin.

Uusi koronarokotevelvoite kattaisi myös esimerkiksi kotihoidon.

Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtajan Jesper Perälän mukaan lääkärit suhtautuvat pääosin myönteisesti esitykseen sote-henkilöstön pakollisesta koronarokotuksesta.

– Lääkäreillä ja hoitajilla on velvollisuus hoitaa tartuntatautipotilaita ja tukea terveydenhoitojärjestelmän kantokykyä. Sen vuoksi on myös asetettu velvoite ottaa rokotteita, Perälä sanoi MTV:n Uutisaamussa. 

Tällä hetkellä velvoitetaan esimerkiksi influenssarokotteen ottamiseen.

– Pidetään tärkeänä, että suoja koko sote-henkilöstössä on kattava. Näin riittää työvoimaa ja hoitaminen on turvallista, Perälä arvioi.

Lääkäreiden keskuudessa rokotuskattavuus on jonkin verran muuta väestöä korkeampi, Perälä kertoo. Tämä tosin osin johtuu myös siitä, että terveydenhoidon henkilökunta sai ensimmäisenä koronarokotteita.

"Joissakin ryhmissä on parantamisen varaa"

Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan Nina Hahtelan mukaan sairaanhoitajat suhtautuvat niin ikään myönteisesti koronarokotevelvoitteeseen.

– Sairaanhoitajat ovat eettisesti valveutuneita ja suurin osa sairaanhoitajista on ottanut aina rokotteet ja suhtautuvat niihin myönteisesti, hän sanoo.

Hahtelan mukaan on onni, että Suomessa terveydenhuollon henkilöstö on ylipäätään saanut koronarokotteita niin kattavasti.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Valitettavasti meillä on maailmalta aika surullisia uutista siitä, että hoitohenkilöstöä on kuollut yli 115 000 hoitotehtävissä, Hahtela sanoo.

Lääkäreiden ja sairaanhoitajien rokotuskattavuus on siis varsin laaja. Näin ollen herää kysymys, mihin rokotuspakkoa ylipäätään tarvitaan?

– Täytyy katsoa koko sote-henkilöstöä, joka on potilaiden lähellä. Ovatpa he laitos- tai lähihoitajia tai muita henkilöitä. Uusi asetus koskisi myös kotona tehtävää työtä. Se on tärkeää, sillä siellä on niitä henkilöitä, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa, Hahtela toteaa.

Hahtelan luottelemissa ryhmissä rokotuskattavuus on lääkäreitä ja sairaanhoitajia alhaisempi, Perälä muistuttaa.

– Joissakin ryhmissä on parantamisen varaa, Perälä sanoo.

On olemassa myös henkilöitä, jotka eivät terveydellisistä syistä voi ottaa koronarokotetta.

– Työnantajan velvollisuus on etsiä heille muuta korvaavaa työtä, Hahtela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat