Hoitajaliittojen mielenosoitus Helsingissä: "Jos tämä porukka loppuu, siinä on niin sinun kuin minunkin henkeni vaarassa"

MTV paikalla: Hoitajaliitot osoittavat mieltään Kansalaistorilla – haastattelussa Tehyn ja Superin puheenjohtajat 5:28
MTV paikalla: Hoitajaliitot osoittavat mieltään Kansalaistorilla – haastattelussa Tehyn ja Superin puheenjohtajat.

Hoitajaliitot Tehy ja Super osoittavat mieltä Helsingin Kansalaistorilla samaan aikaan, kun Mannerheimintien toisella puolella eduskunta käsittelee hoitajia töihin velvoittavaa potilasturvallisuuslakia. MTV Uutiset Live tavoitti paikalta hoitajaliittojen puheenjohtajat.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

– Tämä on täysin uskomatonta. Vuonna 2022 suomalaiset päättäjät yrittävät hoitaa hoitajapulaa pakolla, eivätkä rahalla, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta ilmoitti, että se pitää potilasturvallisuuslain säätämistä tarpeellisena.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola syventää vielä hoitajapulan taustaa.

– Hoitajapula on kestänyt vuosia ja molemmat liitot ovat siitä sanoneet vuosien aikana: oikein nätisti, vähän kovemmin ja oikein tiukasti. Ikään kuin sitä ei olisi huomioitu ollenkaan.

– Kuinka monena vuonna potilaalle on tullut tieto, että leikkauksenne on peruttu? Kuinka monta kertaa vanhukselle on sanottu, että sinulle ei ole hoitopaikkaa? Tämä ei ole missään nimessä hoitajien oma syy.

Paavola sanoo, että hoitajapula johtuu aikaisempien Lipposen, Kataisen ja Sipilän hallitusten sosiaali- ja terveysalaa kohdistuneesta neljän miljardin euron kurmottamisesta.

– Me olemme maailman vanhenevin kansa ja yhteiskunnan pitää se ymmärtää. Se tarkoittaa terveyskulujen menoa, ja se tarkoittaa hoitajien lisäämistä.

Kuilu potilasturvallisuuden ja hoitajien vaatimien palkkaparannusten välillä on raju. Asetelma jakaa suomalaisia kahteen leiriin.

Rytkönen sanoo, että hänen korviinsa on kantautunut viestiä, joissa raivo kohdistuu päättäjiin ja työnantajiin, ei hoitajiin.

Rytkönen ei ajattele niin, että ihmishenki rinnastuu hoitajien palkkavaatimuksiin.

– Jos tämä porukka loppuu kesken, niin siinä on niin sinun kuin minunkin henkeni vaarassa.

Mielenosoittajat monine hoitajaliittojen tunnusvärien mukaisine ilmapalloineen, iskevine plakaatteineen ja banderolleineen siirtyivät hetkeä myöhemmin Eduskuntatalon portaiden edustalle.

Lue myös:

    Uusimmat