Hoitaja kieltäytyi hoitamasta Miss Gay Finlandia: "Toivon, ettei kukaan joutuisi kokemaan samaa"

Helsinki Pride 2018 -tapahtuma on Miss Gay Finland Iina Karisen mielestä tapa osoittaa tukea niille, jotka kokevat syrjintää erilaisuutensa vuoksi. Karinen itse on syrjityksi tulemisen asiantuntija.

Tämä viikko on ollut Helsingissä sateenkaaren värinen. Yksittäiset ihmiset ja yritykset alasta riippumatta ovat lähteneet innolla mukaan koko viikon mittaiseen Helsinki Pride 2018 -tapahtumaan. Kadulla saattaa tulla vastaan värikäs taksi, Kauppatorilla nostettiin sateenkaariliput salkoon ja sosiaalinen media täyttyy värikkäistä profiilikuvista.


Tänä vuonna Pride-viikon teemana on ääni. Teemalla halutaan korostaa yhteisön moninaisuutta ja tehdä tilaa äänille, jotka usein jäävät kuulematta. Miss Gay Finland Iina Karinen, 23, kokee, että tapahtumalla osoitetaan tukea niille, joita syrjitään erilaisuutensa takia.

– Vaikka pyrimme siihen, että se olisi normi, eikä erilaisuuden tukemista tarvitsisi hehkuttaa, valitettavasti tässä yhteiskunnassa asia ei vielä ole niin. On tärkeää, että kaikki huomaavat, että on okei olla erilainen, hän sanoo.

Karinen kruunattiin Miss Gay Finlandiksi kesäkuun alussa. Hän mietti kilpailuun osallistumista vuosien ajan, kunnes koki vihdoin olevansa valmis. Pohtiminen kannatti. 

– Olen saanut ihan hirveän hyvää palautetta. Kaikki lämpö on saanut minut häkeltymään. Se on huikeaa, Karinen kiittelee.

Missivuotensa aikana Karinen haluaa tehdä työtä etenkin terveydenhuollon ammattilaisten parissa. Hän on itse kokenut syrjintää seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi, kun hoitaja kieltäytyi antamasta hänelle hoitoa. 

– Onhan se ihan järkyttävää. Olen onneksi ollut aina sinut itseni kanssa, eikä se, että tällaista on tapahtunut, ole vaikuttanut minuun henkilönä. Toivon kuitenkin, ettei kukaan muu joutuisi koskaan kokemaan samaa, Karinen toteaa. 

Nyt Karinen haluaa riisua terveydenhuollosta hetero- ja sukupuolinormatiiviset odotukset.

– Yleistäminen ja olettaminen pitää lopettaa. Toivon, että hoitolaitoksissa ja muuallakin ymmärrettäisiin, miten värikäs ja laaja kirjo meitä ihmisiä on. Se on minulle äärettömän tärkeä teema ja toivon, että saan tuoda sitä esille.


Karisen oma Pride-viikko on sujunut rauhallisesti. Hän on osallistunut pitkin viikkoa erilaisiin keskustelu- ja koulutustilaisuuksiin, joissa on käsitelty muun muassa hetero- ja sukupuolinormatiivisuutta.  

– Viikko on täynnä kaikkea kivaa, pientä ja äärettömän mielenkiintoista tekemistä. Hommaa on paljon, mutta kaikki on niin ihanaa, ettei tunnu siltä, että olisi hirveä määrä työtä, Karinen naurahtaa hyväntuulisesti.

Pride-viikon jälkeen Karinen haluaa päästä puhumaan suoraan hoitolaitoksiin sekä korkeammille tahoille, jotka voivat valuttaa informaatiota alaspäin.

– Paras keinoni vaikuttaa on ääneni.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja