Hoidon tarve erottaa vanhoja pariskuntia edelleen – tässä luvut
Heinäkuussa 2013 voimaan tulleesta vanhuspalvelulaista huolimatta kaikki pariskunnat eivät edelleenkään pääse jatkamaan yhdessä asumista, kun kotona asuminen muodostuu mahdottomaksi. Kunnille pariskuntien yhteisasuminen olisi itse asiassa taloudellista.
Vanhuspalvelulaissa sanotaan, että iäkkäille avo- ja aviopuolisoille on järjestettävä mahdollisuus asua yhdessä, kun heistä kumpikin tai vain toinen tarvitsee pitkäaikaista hoitoa muualla kuin aikaisemmassa kodissaan.
Vanhuspalvelulaissa ei myöskään ole rajattu niitä palvelumuotoja, joissa puolisoiden yhdessä asuminen voidaan toteuttaa. Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla kerrotaan, että maksujärjestelyt eivät saisi olla esteenä puolisoiden yhdessä asumiselle: jos haluaisi asua hoivakotiin sijoitetun puolison kanssa, kunta voisi periä parempikuntoiselta puolisolta korvausta asumisesta ja ruoasta.
Käytännössä pariskuntien yhdessä asuminen siinä tapauksessa, että vain toinen tarvitsee hoivapalvelua, on järjestetty julkisella sektorilla kolmessa prosentissa terveyskeskusten tai sairaaloiden pitkäaikaisosastoista, viidessä prosentissa vanhainkodeista ja 19 prosentissa tehostetun palveluasumisen yksiköistä. Yksityisellä sektorilla järjestely on onnistunut kolmessa prosentissa vanhainkodeista, 25 prosentissa sotainvalidien laitoshoitopaikoista ja 30 prosentissa tehostetun palveluasumisen paikoista.
Kun pariskunnan molemmat osapuolet tarvitsevat hoitopaikkaa, luvut nousevat julkisella sektorilla palvelutyypistä riippuen 71–85 prosenttiin ja yksityisellä sektorilla 62–100 prosenttiin. Tiedot selviävät viimeksi helmikuussa päivitetystä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vanhuspalvelulain toimeenpanon seurannasta. Eri toimintayksikköjen tilannetta pääsee tarkastelemaan tästä linkistä.
Mitkä ovat perusteluita sille, ettei mahdollisuutta asua yhdessä lain muotoilusta huolimatta kaikkialla toteuteta?
– Ehkä meillä on vielä suhteellisen uusi ajatus, että puolisoiden tulisi voida asua yhdessä silloinkin, kun toinen tai kumpikin tarvitsee niin intensiivistä huolenpitoa, ettei sitä voida toteuttaa heidän alkuperäisessä kodissaan. Vanhuspalvelulaki toi tämän ajatuksen yhdeksi pitkäaikaishoitoa ohjaavista periaatteista, mutta kenelläkään ei kuitenkaan ole vanhuspalvelulain nojalla subjektiivista oikeutta vaatia, että asuminen järjestetään yhdessä puolison kanssa, hallitusneuvos Riitta Kuusisto sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.
Vanhuspalvelulaissa säädetään kunnan yleisistä velvollisuuksista hoitaa ikääntymispolitiikkaansa asianmukaisesti, palvelujen laadun varmistamisesta sekä palveluprosessista eli iäkkään ihmisen kohtelusta asiakkaana, palvelutarpeiden selvittämisestä, palvelujen suunnittelusta ja päätöksenteosta.
– Muun lainsäädännön perusteella määräytyy, mitä palveluja ja millä perusteilla iäkäs ihminen saa. Suurin osa sosiaalipalveluista on sellaisia, että niihin ei ole subjektiivista oikeutta, vaan niiden järjestäminen perustuu kunnan tapauskohtaiseen tarveharkintaan. Sama koskee puolisoiden yhdessä asumista.
– Vanhuspalvelulaki kuitenkin ohjaa kuntien toimintaa siihen suuntaan, että yhdessä asuminen mahdollistettaisiin nykyistä useammassa tapauksessa. Sellainen järjestely on lopulta myös kunnan kannalta taloudellista, sillä tutkimukset osoittavat, että yhdessä asuvat puolisot voivat paremmin ja tarvitsevat siten vähemmän ulkopuolista hoivaa kuin ne, jotka on erotettu puolisostaan, Kuusisto huomauttaa.
Lähteinä haastattelun lisäksi Stm.fi ja Thl.fi
Studio55.fi-ohjelmassa puhuttiin vanhustenhoidosta ja sen tulevaisuuden näkymistä geriatrian professori emerita Sirkka-Liisa Kivelän kanssa maaliskuussa 2014. Katso video alta.
Uusimmat
-
10:41
Helena Petäistön kolumni: Cannesin Suomi-poika suosikki – tästä syystä Kaurismäki ei ole voittanut festivaalin pääpalkintoa
-
10:36
40 vuotta täyttänyt Maria Lund iloitsee monipuolisista töistään – paljasti tulevan yhteistyön Salkkarit-tähden kanssa
-
10:30
MTV Uutisten kysely paljastaa: Sofia Virta on vihreiden piiripäättäjien selvä suosikki puheenjohtajaksi
-
10:28
Tästä alkavat MM-rallin kartturin tehtävät erikoiskokeiden välissä – adrenaliinista höyräviltä kuskeilta toisinaan kummiakin kysymyksiä
-
10:23
Valtteri Bottas täysin ymmyrkäisenä tallikaverinsa tempusta
-
10:17
Naantalissa löytyi vauhdilla päin saarta ajettu arvovene – "Vähäsanainen herra kertoi vain olleensa veneilemässä"
-
10:17
Venäjä väittää estäneensä dronehyökkäyksen Krimillä – MTV seuraa sotaa
-
10:15
Niinistö julkaisi ensimmäisen Nato-ajan päiväkäskynsä – lue ylipäällikön viesti sanasta sanaan
-
10:07
Kiina varoittaa: Aasiaan ei tule perustaa "Naton kaltaisia" liittoumia – eilen selkkaus yhdysvaltalaislaivan kanssa
-
10:00
Useat musiikin kansainväliset megatähdet jättävät Suomen väliin – asiantuntijoilta kylmät faktat tiskiin: "Kaikista kokoluokista puuttuu"
-
09:42
Floridan päävalmentaja näytti toimittajille, mitä pitäisi tehdä: "V***u" – sali röhähti nauruun
-
09:42
Uutuusgrillimakkarat makutestissä – Halpa vs. kallis -raati: "Varokaa yllättäviä turskahduksia"
-
09:35
Karviassa ulosajo – kuljettaja kuoli
-
09:32
MTV seuraa: Kalle Rovanperän puheenvuoro tiivistää ralliaamun: "Tuntuu pahalta fanien puolesta"
-
09:21
Kim Cattrall on ylpeä Samanthan paluusta – Sinkkuelämää-sarjan fanit riemastuivat tähden postauksesta.
-
09:17
Venäjän armeijaan yhdistettyjä Z-symboleja ilmestyi Hietaniemen puihin Helsingissä – "Järkyttävä mielenilmaus"
-
09:13
Yliopistojen todistusvalinnan pisteytykset uudistuvat – yhden aineen merkitys kasvaa
-
09:01
Mount Everestillä kuollut eniten ihmisiä vuosiin – kiipeilylupia myönnettiin ennätysmäärä
-
09:00
Puoli vuotta kiertoradalla viettäneet taikonautit palasivat Maahan
-
08:58
Anton Lundell säväytti NHL:n avausfinaalissa – murahti isosta osa-alueesta: "Eiköhän kaikki sen tiedä"
-
Lataa lisää