Hoidatko autosi renkaita oikein – vinkit ja keinot pahan päivän varalle

Renkaiden hoitaminen on tärkeä osa autonhoitoa. "Nakin" puhkeaminen on ikävä tapahtuma autoilijan arjessa. Oletko varautunut oikein? Tiedätkö niksit ja apukeinot, jos pamaus sattuu omalle kohdalle?

Kun kesä on mennyt ja syksy saapuu, alkavat rengashotellien varauslistat täyttyä. Yhä useampi tukeutuu rengashotelliin, koska sopivia säilytys- ja vaihtotiloja renkaille ei kotona ole.

Samalla vaakakupissa painaa yhä useammin kasvava tietoisuus siitä, että nykyaikaisten autojen renkaanvaihto on osaamista vaativaa puuhaa.

Esimerkiksi renkaiden pyörimissuunnan on oltava oikein, alumiinivanteinen pultit on osattava kiristää oikealle momentille ja pulttien oltava sopivat vanteille. Lisäksi joidenkin alumiinvanteiden kanssa on käytettävä soviterenkaita.

Tien päällä rengasrikko ei kuitenkaan katso aikaa, paikkaa tai automallia.

– Jos rengas puhkeaa, kuljettajan on osattava toimia. Vähintään on tiedettävä, onko autossa vararengas, paikkaussarja vai runflat-renkaat, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen muistuttaa.

Paikkaussarja hyödytön, jos vaurio on paha

Varautuminen rengasrikkoon lähtee tutustumisesta ajopelin varusteisiin.

Takavuosina autossa kuin autossa oli vararengas. Vaikka se muistutti lähinnä kapeaa moponrengasta, se oli autossa aina mukana ja matka jatkui.

Nykyisin yhä useampi auto myydään ilman vararengasta. Sen tilalla takakontin lokerossa on paikkaussarja, jonka paineilmapullolla voi tukkia reiän ja täyttää renkaan hetkeksi ajokuntoon.

– Se toimii pienissä vauroissa, mutta on kuitenkin valitettavasti yhtään pehemmissa rengasrikoissa hyödytön, Tuominen sanoo.

Jos autossa on vararenkaalle paikka, käytännöllinen vinkki on laittaa yksi talvirenkaista kesäksi vararenkaaksi ja talvella toisin päin.

Vaihtoehtoisesti rengasliikkeestä voi tiedustella edullista perusrengasta vararenkaaksi. Oli vararengas mikä tahansa, sillä tulee ajaa vain lähimmälle korjaamolle.

Hajonnut rengas on korjattava ammattitaitoisesti tai korvattava saman sarjan renkaalla niin pian kuin mahdollista.

Monessa uudessa autossa yksi renkaan pulteista on niin sanottu lukkopultti, joka ei aukea tavallisella rengasavaimella. Kuljettajan on tiedettävä, missä lukkopultin ajoneuvokohtainen avain sijaitsee.

– Muuten rengasta ei saa vaihdettua. Koska Suomessa vannevarkaudet kuitenkin ovat melko harvinaisia, voi myös harkita helposti hajoavan lukkopultin korvaamista tavallisella pultilla.

Auton oma tunkki ja avain vain hätätilanteeseen

Renkaanvaihto on hyvä aika käydä auton varusteet rutiininomaisesti läpi. Vararenkaan ilmanpaine on hyvä tarkastaa ja katsoa samalla, löytyykö autosta tunkki ja rengasavain. Autoon voi pakata pienen pressun, työhanskat ja hyvän taskulampun, jotka tekevät renkaanvaihdosta siedettävämpää.

Niin auton oma tunkki kuin rengasvainkin on kuitenkin tarkoitettu vain hätätilanteisiin, ei vuotuiseen renkaanvaihtoon.

– Auton oma tunkki on heppoinen kapine, joten aina rengasta vaihtaessa olisi hyvä varmistaa tuilla tai pukeilla, ettei auto pääse putoamaan, Tuominen sanoo.

Yhä useammassa nykyautossa ei kuitenkaan ole edes paikkaa vararenkaalle. Tällöin avun tarjoavat erilaiset rengaspalvelut, joita Suomessa tarjoavat eri rengasliikkeet, automerkit ja Autoliitto.

Tien päällä liikuva rengaspalvelu on helppo tapa päästä jatkamaan matkaa, mutta syrjäseuduilla apua voi joutua odottamaan. Sitä varten autossa kannattaa pitää aina mukana puhdasta vettä sekä pientä, pilaantumatonta naposteltavaa.

Rengaspalvelun numero kannattaa laittaa autoon näkyville, jotta myös autoa lainaavat henkilöt löytävät apua tarvittaessa.

Lähde: Suomen rengaskierrätys Oy

---

Renkaanvaihto oikeilla välineillä 5:17

Lue myös:

    Uusimmat