Hoas lupasi Simolle vuokra-asunnon olevan siisti ja maalattu – sotkuinen totuus paljastui muuttokuormaa viedessä: "Ei voi olla todellista"

Hoas-asunnon luvattiin olevan kunnossa - muuttokuormaa viedessä paljastui todellinen kunto 1:15
Katso videolta millaisessa kunnossa Simon vuokraama asunto oli.

Simo vuokrasi Hoas-asunnon, jonka kunnosta hän ei saanut todellista kuvaa. Maalatuksi ja siivotuksi kerrottu asunto oli kaikkea muuta, ja asian selvittäminen Hoasin kanssa osoittautui hankalaksi. 

Simon piti muuttaa huhti-toukokuun vaihteessa 2021 Vantaan Koivukylässä sijaitsevaan Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) asuntoon. Simo sai asunnon nopealla aikataululla ja hänelle kerrottiin asunnon olevan maalattu ja siivottu. 

Asunnon näkeminen ei ollut pyynnöstä huolimatta mahdollista ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Hoasilta vakuuteltiin, että asunto on varmasti kunnossa. Simo hyväksyi sen, sillä pohjapiirustus vaikutti hänen mielestään sopivalta.

Avaimia hakiessa Simo sai viestin maalausyritykseltä, joka tiedusteli sopivaa ajankohtaa seinien maalaukselle.

Hoasin toimistolle saapuessa hänelle taas kerrottiin, että asunnossa tulee myös paikkailla seiniä ja korjata lattiaa.

Simo kertoo MTV Uutisille ihmetelleensä, miksi hänelle on ensin kerrottu asunnon hyvästä kunnosta, mutta nyt ilmoitetaan korjaustarpeista. Simon mukaan Hoas vastasi, että mitään korjauksia ei ole pakko tehdä, mikäli asukas ei sitä halua. Hoasin mukaan korjaukset eivät kuitenkaan haittaa asumista. 

Simo tyytyi ratkaisuun ja vei kaverinsa kanssa seuraavana päivänä ensimmäisen muuttokuormansa asuntoon. Asuntoon saapuessaan hän huomasi ensimmäisenä sotkuiset seinät. 

– Seinät näyttivät siltä, että niissä olisi vuosien sotkut, hän sanoo.

Naapuri kertoi hajuongelmista

Asuntoa kiertäessä Simo ajatteli, ettei asunto vastaa sitä, mitä hänelle luvattiin.

Aluksi hän pyrki pitämään optimistisen asenteen, että pienet viat saataisiin korjattua. Vikoja ja ongelmia löytyi kuitenkin yhä enemmän.

Simon mukaan kylpyhuoneessa oli paikattuja ja paikkaamattomia reikiä, toisen huoneen muovimatto oli kuprulla, jääkaappipakastin oli homeessa, keittiön kaapin ovi oli revitty irti sekä hella ja sen tausta olivat likaisina edellisen asukkaan jäljiltä. 

– Siinä tuli uskomaton epäusko koko asiasta – ei tämä voi olla todellista, Simo kertoo. 

Simo kertoo keskustelleensa naapurin kanssa, joka kertoi hänelle, että aikaisemman asukkaan aikana asunnosta oli tullut kannabiksen hajua ja oven postiluukussa oli teipin jäänteitä, joiden perusteella luukku oli ollut suljettuna.

Simo epäili muovimaton kuprujen sekä mattoon jääneiden neliön muotoisten ruosteen jälkien perusteella, että asunnossa olisi kasvatettu huumetta. Kaapeista Simo kertoo löytäneensä myös kuivuneita lehtiä, joita hän ei kuitenkaan pystynyt varmuudella sanomaan kannabiksen lehdiksi.

Asunnossa oli myös ummehtunut haju, kuolleita hyönteisiä ja paljon pölyä, joka aiheutti Simolle oireita pölyallergian takia. 

Simo ei viipynyt asunnossa tuntia pidempään.

"Kertomani asiat kiellettiin"

Asuntoon jätetyn huoltoyhtiön tiedotteen mukaan siivous oli tehty huhtikuussa. Simo keskusteli asuntoa siivonneen huoltoyrityksen kanssa, joka ei osannut kertoa asiasta muuta kuin, että keittiön siivous ei kuulu heidän työnsä hintaan. Hän ei myöskään saanut vastausta siihen, miksi asunnossa oli vielä edellisen asukkaan tavaroita.

Simo piti asian selvittämistä Hoasin kanssa hankalana.

– Kerroin toimistolla asunnon ongelmista, mutta kertomani asiat kiellettiin täysin. Näytin kuvia ja videoita puhelimestani, mutta Hoasin työntekijät sanoivat, että tuollaista ei voi tapahtua heidän asunnoissaan. 

Hoas tarjosi ensin mahdollisuutta vaihtaa asunnon homeinen jääkaappipakastin, mutta Simolle tämä ei ollut riittävää, koska asunnossa oli paljon muutakin korjattavaa. 

Tilanne ei edistynyt, joten Simo päätti purkaa vuokrasopimuksen. Hänelle ei tarjottu Hoasilta korvaavaa asuntoa, joten hän joutui muuttamaan nopealla aikataululla kalliimpaan asuntoon opiskelija-asunnon sijaan. 

Simolla oli mahdollisuus vaatia korvauksia huollon sähköpostiosoitteen kautta, josta hänelle suoriltaan kerrottiin, ettei korvausvaatimuksiin ole perusteita, sillä asunto on ollut täysin kunnossa. Simo oli yhteydessä myös terveysviranomaiseen, mutta asunnon arviointi olisi vaatinut häneltä kolmen kuukauden asumista asunnossa. 

Hoasin muuttotarkastukset ovat neuvovia

Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm ei kommentoi yksittäistapauksia ja kehottaa asukkaita olemaan yksittäistapauksissa yhteydessä Hoasiin.

– Jos saamme kyseisestä tapahtumasta lisätietoa, hoidamme asian kuntoon, Lindholm kertoo.

Lindholmin mukaan edellisen asukkaan irtisanoessa asuntonsa Hoas tekee ennakkomuuttotarkastuksen, ellei asukas sitä erikseen kiellä. Siinä tapauksessa asunto tarkistetaan vasta muuton jälkeen. 

Tarkastus on Lindholmin mukaan neuvova eli asukkaan tehtävä on itse tehdä tarvittavat siivoukset, jotta asunto on siinä kunnossa, ettei jälkihuomautuksia tarvita. Muuttotarkastuksen ohessa katsotaan tarvittavat tekniset korjaukset eli esimerkiksi seinien maalaus. Korjaukset Hoas tekee ennen seuraavan asukkaan muuttoa.  

Hoas määrittelee asuntojensa kuntoluokitukset kiinteistökohtaisesti. Asuntokohtaisesti Hoas ei tee tarkastuksia kesken vuokrasuhteen. 

Simo halusi kertoa kokemuksestaan nyt, koska Hoas on ollut aikaisemminkin kritiikin kohteena huonojen asuinolosuhteiden vuoksi ja hän toivoo, että muut opiskelijat tietäisivät paremmin oikeuksistaan vuokralaisina. 

*Simon sukunimeä ei ole kerrottu, jottei hänen kertomansa vaikuta hänen asuinmahdollisuuksiinsa.


Lue myös:

    Uusimmat