Ravintolatyöntekijän, 24, piti viettää ihana kesä Hangossa työskennellen – Jasmin: Salassapitosopimuksia 10 000 euron uhkasakoilla, virheellistä tietoa majoituksesta

Ravintolatyöntekijä kirjoitti Facebookiin päivityksen kokemuksistaan erään ravintolan palveluksessa. Hänen mukaansa hän sai virheellistä tietoa työpaikasta ja työntekijöiden piti kirjoittaa salassapitosopimus, jossa oli 10 000 euron uhkasakko.

Jasmin, 24, sai keväällä puhelun. Langan toisessa päässä ollut henkilö tarjosi hänelle töitä joko Hangon Makaronitehdas-ravintolasta tai Hangossa sijaitsevalta Classic Pizzalta, joilla on sama omistaja.

Työehdot kuulostivat hyviltä, joten Jasmin päätti lähteä kesäiseen Hankoon. Luvassa olikin jotain täysin muuta, Jasmin kertoo MTV Uutisille.

Jasmin oli kertonut työntekijöitä välittävälle firmalle, että hän voisi ottaa töitä vastaan, jos jokin kiva paikka löytyy. Huhti- toukokuussa hänelle soitettiin Hangon Makaronitehdas-ravintolasta ja kysyttiin, kiinnostaisiko tulla töihin.

Viikossa vähintään 30 tuntia vuoroja – myöhemmin lisää ja majoitus omakotitalon huoneesta joko yksin tai jonkun kanssa jaettuna. Mikäs siinä, Jasmin ajatteli.

He sopivat työn aloituspäivämäärän sähköpostitse ja vähän ennen juhannusta hän sai WhatsAppissa osoitteen, johon hän voisi majoittua saavuttuaan Hankoon.

– Näin silmissäni ihanan omakotitalon, missä nukun, kun olen nauttinut Hangon auringosta ja tavannut uusia ihmisiä. Ajattelin, että tulee olemaan kiva ja rento hankokesä, mutta se oli kaukana siitä.

"Ei rähjäinen kerrostaloasunto voi maksaa niin paljoa"

Jasmin saapui viime perjantaina junalla Hankoon ja suuntasi kohti WhatsAppissa saamaansa osoitetta. Perille päästyään hän ajatteli tulleensa väärään osoitteeseen, koska omakotitaloa ei näkynyt missään.

Sen sijaan edessä tönötti harmaa ränsistynyt kerrostalo. Rapun edessä ihmiset polttelivat tupakkaa viinapullot kädessä ja huutelivat Jasminille.

– Olin varma, että olen väärässä osoitteessa. Soitin yhdelle kämppiksistäni, jonka yhteystiedot olin saanut ja he tulivat avaamaan oven. Olinkin oikeassa osoitteessa.

Asunnossa odotti lisää yllätyksiä. Tytöt veivät Jasminin huoneeseen, jossa oli kaksi sänkyä tulvillaan täynnä tavaraa.

– Kumpi on minun sänkyni, Jasmin kertoi kysyneensä.

Vastaus oli: Ei kumpikaan. Hänen sänkynsä oli kaapissa. Jasmin kaivoi kaapista retkisängyn, jossa oli ohut patja.

Samana päivänä Jasminille selvisi, että asunnossa tulisi asumaan yhdeksän henkilöä. Jasminin sopimuksen mukaan vuokra olisi ollut 190 kuukaudessa, joten yhdeksälle henkilölle asunnon hinnaksi tulisi 1 710 euroa.

– Ei rähjäinen kerrostaloasunto voi maksaa niin paljoa, Jasmin kommentoi.

Lisäksi ongelmia tuotti se, että asunnossa oli vain kahdet avaimet. Piti pohtia, kuka tulee mihinkin aikaan kotiin ja kenen hallussa avainten kannattaa olla.

"On ihan kusetettu fiilis"

Jasmin ei kerennyt juuri kotiutua, koska hänen ensimmäinen työpäivänsä oli alkamassa. Työpaikalla kaikki sujui Jasminin mukaan mukavasti ja työntekijätkin olivat mukavia.

Töistä päästyään hän laittoi töyntekijöiden WhatsApp-ryhmään viestiä, kenellä olisi avaimet. Kukaan ei vastannut, mutta lopulta hän pääsi kotiin.

– Olin niin järkyttynyt, että lähetin ravintolan rekrytoijalle ja vuokrafirmaan pitkän viestin, jossa kerroin, että on ihan kusetettu fiilis. Minut huijattiin töihin kertomalla asioita, mitä täällä ei ole.

Molemmista osoitteista tuli automaattiset vastaukset, joissa kerrottiin, että olen lomalla. Jasminista tuntui, että hän jäi yksin asian kanssa.

Sastamalalaisen teurastamon johtaja ja työntekijöitä tuomittiin eläinsuojelurikoksesta 2:45

Epäselvyyksiä työvuoroissa

Lauantaina hän meni tapaamaan ravintolapäällikköä ja kertoi tapahtuneesta. Hän oli Jasminin mukaan myötätuntoinen, muttei ymmärtänyt, miten hänelle on voitu luvata tuollaisia asioita, koska kukaan ei ole luvannut ikinä tuollaista.

Jasmin lupasi jäädä yhdellä ehdolla: jos hän saa oman, kunnollisen sängyn. Ravintolapäällikkö lupasi yrittää hoitaa asian, mutta 15 minuutin päästä tuli puhelu, ettei sänky ole mahdollinen. Mites tehdään?

– Sanoin, että voin tehdä tämän päivän työvuoron, mutta sen päätyttyä lähden takaisin Helsinkiin.

Nainen hoiti kaksi työvuoroaan loppuun Hangossa ja suuntasi takaisin Helsinkiin.

Päätökseen lähteä vaikuttivat myös epäselvyydet työvuoroissa. Hän oli toivonut vapaaksi viikonlopun, jotta voisi lähteä festivaaleille, mutta työvuorolistassa vapaita ei ollut, vaikka ne oli hänen mukaansa luvattu. 

Lopulta vapaat järjestyivät, mutta menetettyjä työvuoroja ei korvattu eli Jasminin mukaan kyseiselle viikolle olisi tullut 15 tuntia työvuoroja.

Kämppikset eivät kommentoineet epäselvyyksiä, koska heillä on salassapitosopimukset

Jasminin kanssa asuneet tytöt olivat iältään 18 – 21 vuotiaita eikä heillä Jasminin mukana ollut juuri työkokemusta ravintola-alalta. He kokivat, että olivat saaneet ilman työkokemusta hyvän työpaikan eivätkä pitäneet tilannetta kohtuuttomana.

Jasmin sanoi, että he eivät suostuneet keskustelemaan paljoa, koska he olivat hänen mukaansa allekirjoittaneet salassapitospimuksen, josta voi saada 10 000 euron sakon.

Jasmin päätti kirjoittaa Facebookiin tapauksesta, yritettyyän ensin keskustella yrityksen omistajan kanssa. Useat entiset ja nykyiset työntekijät ovat ottaneet häneen yhteyttä päivityksen kirjoittamisen jälkeen.

Jasmin kertoo huomanneensa vain yhden hyvän kommentin työpaikasta ja se tuli työntekijältä, joka oli työskennellyt firmassa vuonna 2011. Kaikki muut kommentit ovat olleet negatiivisia.

– Potkuja sairauksien takia, pakotettu olemaan töissä kipeänä, sovittu paremmista palkoista tai työtunneista, Jasmin luettelee.

Jasmin on jättänyt tapauksesta soittopyynnön Palvelualojan ammattiliitto PAM:iin ja soittanut aluehallintovirastolle, joka on luvannut alkaa käsitellä asiaa.

Ravintolatoimenjohtaja: Salassapitosopimukset yleisesti alalla käytössä

Hangon Makaronitehtaan ja Classic Pizza Hangon puolesta pahoittelunsa on esittänyt myös ravintolatoimenjohtaja Tommi Aaltonen Jasminin Facebook-päivityksessä.

MTV Uutiset yritti tavoittaa Aaltosta kommentoimaan tapausta suoraan, mutta hän ei vastannut.

Aaltonen kirjoittaa myös haluavansa korjata joitain väitteitä. Hänen mukaansa esimerkiksi henkilökunnan majoituksen järjestäminen ei ole heille voitollista liiketoimintaa, vaan päin vastaista.

Aaltonen lisää, että sänkypaikat eivät riittäneet työntekijöille, joten ravintolapäällikkö oli kertonut Jasminille edullisemmasta retkisänkymajoituksesta, joka olisi 100 euroa kuukaudessa. 

Jasmin kuitenkin kiistää kuulleensa tämän. Hän kuitenkin sanoi, että naapurissa asui ihmisiä, joilla oli 100 euron vuokra asunnossa, jossa ei ollut muita huonekaluja kuin retkisängyt.

Aaltonen  kommentoi myös Jasminin festarivapaatoiveita kirjoittaen, etteivät tunnit jakautu aina tasaisesti sesonkiluonteisuuden ja työntekijän omien toiveiden takia.

Jasminin mukaan hänen olisi kuitenkin täytynyt saada täydet työtunnit, sillä hänen mukaansa työtuntien laittaminen etukäteen vapaaksi toivotulle viikonlopulle ei ollut hänen virheensä.

Vaitiolovelvollisuudella taas suojellaan Aaltosen mukaan asiakkaiden yksityisyyttä, myyntejä sekä reseptiikkaa.

– Käytäntö on alalla yleisesti käytössä.

PAM:in aluepäällikkö: "Kyllä minä tätä kummastelen"

Palvelualojen ammattiliitto PAM:in Helsingin ja Uudenmaan aluepäällikkö Johanna Sparf ei ole vielä keskustellut Jasminin kanssa tapauksesta, mutta on välittänyt yhteystietonsa hänelle.

– Ei ole vielä ollut minuun yhteydessä. Toki on varmasti ollut aikamoinen päivä.

Sparf kehuu sitä, että Jasmin toi asian esille, koska halusi toimia työkavereiden puolesta. Myös Sparf kannustaa ottamaan PAM:iin yhteyttä, jos asiaan liittyy joitain kysymyksiä.

Salassapitosopimuksissa on Sparfin mukaan jotain omituista.

– Kyllä minä tätä kummastelen. Työsuhteissa itsessään on jo melko vahva lojaliteettivelvoite, joka estää paljastamasta työnantajan liike- tai ammattisalaisuuksia eli ne on olemassa työsopimuslain kautta.

Sparf voisi uskoa, että salassapitosopimuksia tarvitaan esimerkiksi korkean tason asiantuntijatehtävissä, joissa on arkapitoista tietoa. Hänen mukaansa heidän alan ihmisille eli tässä tapauksessa ravinola-alan ihmisille salassapitosopimukset ole tarpeen.

Ravintoloita pyörittävän CPR Finlandin nimi on aiemmin ollut Juha Toivanen oy. Nimi vaihtui sen jälkeen, kun muun muassa ravintoloiden palkanmaksuun liittyviä ongelmia nousi esille viime marraskuussa.

MTV Uutiset yritti myös tavoittaa CPR Finlandin edustajia kommentoimaan juttua.

Lue myös:

    Uusimmat