Hiusrutiinit kuntoon – pese harvemmin ja leikkaa useammin

Hiustenhoitorutiinit ovat usein itsestään selviä askareita, joihin jumittuu helposti. Silloin tällöin on kuitenkin syytä päivittää rutiinit kuntoon.

Ethän pese hiuksiasi joka päivä rasvoittumisen pelossa? Tai värjää koko tukkaa aina, kun väri näyttää vähänkin kulahtaneelta? Muistathan leikata kuivat latvat pois tarpeeksi usein?

Hoitotoimenpiteet kannattaa ajoittaa aina kuukauden samalle päivälle, jolloin hiustenhoito on huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi kampaaja-ajan voi varata reilusti etukäteen.

Pidennä pesuväliä

Pesetkö sinäkin hiuksesi joka päivä, jottei tukka varmasti näytä likaiselta? Hiuspohjan kannalta olisi kuitenkin parempi pidentää pesuväliä muutamaan päivään. Mitä paksummat hiuksesi ovat, sitä harvemmin niitä tarvitsisi pestä. Ohuempi tukka paljastaa rasvoittumisen aina nopeammin, joten lyhempi pesuväli on yleensä silloin tarpeen.

Pesuvälin pidentäminen alkaa jättämällä yhden pesukerran väliin eli pesemällä hiukset vain joka toinen päivä. Jatka tätä esimerkiksi kahden viikon ajan, jonka jälkeen voit pidentää pesuväliä yhdellä päivällä. Jos hiuksesi eivät tunnu rasvaisilta muutaman päivänkään jälkeen, ei niitä silloin tietenkään tarvitse pestä.

Päänahan tottuessa pidempään pesuväliin, myös rasvoittuminen hidastuu. Pesuväliä pidentäessä kannattaa hankkia purkillinen kuivashampoota, jotta vältyt liimaletiltä. Kuivashampoo imee hiuspohjan rasvoja ja saa tukan näyttämään taas puhtaalta.

Tehonaamio kerran kuussa

Neljän tai viiden viikon välein hiukset kannattaa kuorruttaa paksulla kerroksella hiusnaamiota. Jos et omista hiusnaamiota, voit myös levittää hiuksiisi kosteuttavaa hoitoainetta hieman reilummin. Naamion vaikutus tehostuu, kun kierrät pyyhkeen hiustesi suojaksi. Anna hiusten muhia pyyhkeen alla puoli tuntia. Pidempi muhitus on turhaa, sillä hoitoaineet eivät vaikuta enää tämän jälkeen. Kuiva tukka kaipaa tehohoitoja useammin, mutta liiallinen hoitaminen voi myös lätistää tukkaa.

Leikkauta hiukset säännöllisesti

Vaikka unelmissasi siintäisivät pitkät hiukset, kannattaa tukkaa leikkauttaa noin 10–12 viikon välein. Lyhyt tai malliin leikattu tukka kannattaa leikata vähintään 6–8 viikon välein. Jos kuitenkin havaitset kaksihaaraisia tai hiukset alkavat katkeilemaan aiemmin, kannattaa kampaajalle suunnata heti. 

Lyhyt tai malliin leikattu tukka on helppo pitää kuosissaan, sillä malli vaatiikin leikkausta säännöllisesti. Kasvatusvaiheessa olevaa tukkaa ei aina raaskisi leikata. Kuivat latvat kannattaa kuitenkin napsaista pois säännöllisesti, jotta hiukset pysyvät terveemmän näköisinä.

Värjää maltilla

Vaaleita hiuksia raidoittavat voivat kipaista kampaajalle noin kolmen kuukauden välein. Useammin laitetut raidat saattavat osua päällekkäin, jolloin koko tukan väri alkaa olla kaukana luonnollisesta sävystäsi.

Jos värjäät koko tukkaasi, kannattaa uutta väriä lisätä aina vain tyveen ja vasta silloin, kun tukka sitä oikeasti vaatii. Harmaantuneet hiukset tarvitsevat usein uutta väriä neljän viikon välein. Yleensä hiukset kasvavat noin pari senttiä kuussa, mutta kasvutahti on hyvin yksilöllistä.

Lue myös:

    Uusimmat