Historiallinen tutkimustulos julki – BBC:n toimittaja varmisti prinsessa Dianan kohuhaastattelun kyseenalaisin keinoin: "Olemme hyvin pahoillamme tästä"

9:28
Salaliittoteoriat prinsessa Dianan kuoleman ympärillä elävät yhä

Historiallisen tutkimustuloksen mukaan prinsessa Dianan haastattelun hankkimiseen vuonna 1995 liittyi paljon vakavia epäkohtia. 

Edesmennyt prinsessa Diana antoi vuonna 1995 kuuluisan kohuhaastattelunsa BBC:n toimittaja Martin Bashirille, jonka myötä kuninkaallinen perhe nousi jättimäisten skandaalien keskelle.

Diana muun muassa totesi kuuluisalla tavalla haastattelussa, että hänen avioliittonsa oli "ruuhkainen", viitaten aviomiehensä prinssi Charlesin salasuhteeseen Camilla Parker Bowlesin kanssa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kuninkaallinen avautui elämästään palatsin seinien sisällä tällä tavalla, kertoen myös muun muassa läpikäymästään syömishäiriöstä

Sittemmin on kuitenkin esitetty runsaasti väitteitä, joiden mukaan haastattelu saatiin vilpillisin keinoin ja että Diana jopa kiristettiin haastatteluun tekaistujen väitteiden avulla. 

Torstaina 20. toukokuuta julkaistiin raportin tulos, jonka mukaan BBC:n toiminnassa 1990-luvulla liittyen prinsessa Dianan haastatteluun oli vakavia puutteita. Tutkimusta johtaneen entisen korkeimman oikeuden tuomarin lord John Dysonin mukaan BBC epäonnistui tässä tapauksessa toteuttamaan rehellisyyttä sekä läpinäkyvyyttä, jotka "ovat sen tunnusmerkkejä":  BBC on pahoitellut tapahtunutta. BBC itse myös uutisoi asiasta. 

Tutkimuksen mukaan Martin Bashir väärensi dokumentteja varmistaakseen haastattelun ja myöhemmin valehteli asiasta BBC:n esimiehilleen. 

– Olemme hyvin pahoillamme tästä, BBC kommentoi asiaa. 

BBC:n pääjohtaja Tim Davien mukaan on selkeää, että prosessi, joka johti haastattelun sopimiseen prinsessa Dianan kanssa, ei mennyt lainkaan kuten kuuluisi. BBC:ltä ei ole tarkennettu, mitä olivat tarkalleen ne käytännöt, joiden avulla Dianan haastattelu lopulta turvattiin, mutta tutkimuksen mukaan Bashirin toimet olivat joka tapauksessa vilpillisiä. Bashir on pyytänyt anteeksi asiakirjojen väärentämistä, mutta hänen mukaansa niillä ei olisi ollut tekemistä prinsessa Dianan päätökseen haastattelun suhteen.

– Vaikka nykyään BBC:llä on merkittävästi paremmat prosessit sekä käytännöt, tuohon aikaan käytössä olleiden (käytäntöjen) olisi pitänyt estää se, että haastattelu turvattiin tällä tavalla, Davie kommentoi asiaa.

Davien mukaan BBC:n olisi tullut selvittää perinpohjin, mitä vuoden 1995 haastattelun ympärillä tapahtui. 

– Vaikka BBC ei voi kääntää aikaa taaksepäin neljännesvuosisadan verran, me voimme tarjota täyden ja vilpittömän anteeksipyyntömme. Sen BBC tarjoaa tänään. 

Dianan veli Charles Spencer on esittänyt runsaasti syytöksiä BBC:n suuntaan asian tiimoilta. Spencerin mukaan Dianaa haastatellut toimittaja Bashir olisi valehdellut prinsessalle saadakseen tältä haastattelun. Spencerin väitteiden mukaan Bashir olisi näyttänyt alunperin tälle tekaistuja tiliotteita, jotta voitti Spencerin luottamuksen ja sai tämän esittelemään Dianan hänelle. 

Spencer on esittänyt myös väitteitä, että Bashir olisi huijannut Dianaa esittämällä tälle tekaistuja väitteitä prinssi Charlesin ja pariskunnan lastenhoitajan Tiggy Legge-Bourken suhteesta. Lehtitietojen mukaan Bashir olisi esittänyt prinsessa Dianalle väärennetyn todistuksen siitä, että Legge-Bourke olisi tullut raskaaksi prinssi Charlesille ja tehnyt abortin. Prinsessan väitetään myös olleen siinä uskossa, että hänen miehensä olisi toivonut tämän kuolemaa voidakseen avioitua lastenhoitajan kanssa.

58-vuotias Martin Bashir on yksi Iso-Britannian tunnetuimmista toimittajista. Hän irtisanoutui BBC:ltä edellisviikolla vedoten terveyssyihin. 

BBC:n hallituksen puheenjohtajan Richard Sharpin mukaan yhtiö hyväksyy tutkimuksen tulokset varauksetta. 

– Nämä olivat anteeksi antamattomia virheitä. Me emme saa lohtua siitä, että nämä ovat historiallisia. 

Prinsessa Diana menehtyi 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Pariisissa vuonna 1997. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja