Yle: Gennadi Timtshenkon osuus entisestä Hartwall-areenasta takavarikoitu

Venäläisoligarkki Gennadi Timtshenkon omistusosuus Helsinki Halli Oy:stä eli entisestä Hartwall-areenasta on Ylen mukaan takavarikoitu pakotteiden vuoksi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvaksi luokiteltu Gennadi Timtshenko on Yhdysvaltojen ja myös EU:n pakotelistalla, mikä on Ylen mukaan mahdollistanut hänen omistuksensa takavarikoinnin.

Takavarikosta vastasi Ulosottolaitos.

Timtshenkon osuus aiemmin Hartwall-areenana tunnetun hallin taustayhtiöstä on 22,5 prosenttia, joka on Ylen mukaan arvoltaan noin kymmenen miljoonaa euroa.

Timtshenkon ohella Helsinki Halli Oy:n omistajana vaikuttaa Roman Rotenberg, joka ei ole EU:n pakotelistalla. Putinille läheisen Rotenbergin perheen vesa on kuitenkin Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Sekä Timtshenkolla että Rotenbergilla on myös Suomen kansalaisuudet.

Ilmalassa sijaitseva areena on ollut yleisen kiinnostuksen kohteena, sillä se on ollut pääkaupunkiseudun merkittävimpiä tapahtumakeskuksia ennen Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

Sodan seurauksena asetetut pakotteet ovat pakottaneet niin nimisponsori Hartwallin kuin kaikki tapahtumajärjestäjät katkaisemaan yhteistyönsä halliyhtiön kanssa.

Timtshenko ja Rotenberg omistavat halliyhtiöstä yhtiöidensä kautta 45 prosenttia, mutta ovat käytännössä olleet suvereenissa päätäntävallassa yhtiön hallituksessa.

Jokerit haluaa jatkaa Ilmalassa

Venäläissarja KHL:n Ukrainan sodan vuoksi tänä keväänä jättänyt Jokerit on käyttänyt hallia kotiotteluihinsa sen valmistumisesta lähtien. Viikonloppuna Teemu Selänne kertoi sijoittajaryhmittymän halusta ostaa halli itselleen.

Pakotteiden vuoksi entisen Hartwall-areenan ostaminen venäläisiltä on kuitenkin tällä hetkellä lähes mahdotonta.

Hartwall-areenan edellinen pääomistaja Hjallis Harkimo myi hallin Timtshenkolle ja Rotenbergille vuonna 2013, minkä jälkeen syksyllä 2014 Harkimon omistama Jokerit siirtyi pelaamaan itäiseen jääkiekkoliigaan KHL:ään.

Jokerien omistaja Jari Kurri kertoi viime viikolla seuran haluavan takaisin SM-liigaan kaudeksi 2023–2024. Yhtenä kysymysmerkkeinä liigapaluussa on ollut seuran edustusjoukkueen kotihalli.

Kurrin mukaan ykkösvaihtoehto on jatkaa pelaamista Ilmalan areenassa.

– Toivotaan, että tähän areenaan löytyy jonkinlainen ratkaisu tulevaisuudessa. Varmaan kukaan ei osaa sanoa, millä aikataululla. Olen optimistinen, että siihen löytyy ratkaisu jossain vaiheessa. Totta kai toivomme, että mahdollisimman pian, Kurri sanoi MTV Urheilulle.

Lue myös:

    Uusimmat