Hirvittääkö asunnon ostaminen nykyisessä tilanteessa? Muista nämä rahanarvoiset vinkit

Asunnon tarve ei katoa huonoista ajoista huolimatta - annamme rahanarvoiset vinkit asunnon ostoa harkitsevalle 8:00
Miten kahden asunnon loukun voi välttää ja kuinka hyvin asuntolainan marginaalin voi kilpailuttaa? Onko välittäjän kilpailuttamisesta hyötyä, entä kuinka suuri vaara piilee uudiskohteiden yhtiölainoissa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Muuttuneet ajat, nousevat korot ja pidentyneet myyntiajat eivät muuta perusasiaa: asunnon vaihtaminen on väistämättä ajankohtaista silloin, kun tarve niin vaatii. MTV:n Viiden jälkeen -ohjelma kävi läpi, mitä asunnon ostamista harkitsevan kannattaisi muistaa muuttuneessa tilanteessa.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan suurimpia voittajia nykyisessä markkinatilanteessa ovat ensiasunnon ostajat. He voivat mennä kauppatilanteisiin pankin tarjoamien lainalupausten kanssa, eikä heillä ole pelkoa edellisen asunnon myymisestä.

– Me elämme jopa historiallista tilannetta. Kun katsotaan Tilastokeskuksen lokakuun lukuja, niin asuntokauppa on hidastunut ja hiljentynyt jopa kolmasosan. Kolmasosan vähemmän on myönnetty myös lainoja ja kauppojakin on tehty vähemmän, eli nyt todellakin on ostajan markkinat.

Mihin korkokantaan laina kannattaisi sitoa ja kannattaako korkokatto?

Asuntolainan korot ovat nousseet viime aikoina roimasti ja moni pelkää nousun yhä jatkuvan. Minkälaiseen korkokantaan laina kannattaisi sitten sitoa?

– Jos katsotaan 20 vuoden perspektiivillä mikä korkokanta euriboreista on ollut matalin, niin kyllä nämä lyhemmät vetävät pidemmän korren. On tietenkin ollut tiettyjä hetkiä tämän 20 vuoden aikana, jolloin tällaiset kolmen ja kuuden kuukauden euriborit ovat olleet kalliimpia kuin 12 kuukauden.

– Eli voi sanoa, että mitä lyhyempi sen parempi, mutta pitää muistaa, että talouden hallinnan kannalta se vaihtoehto ei välttämättä ole paras, Beurling-Pomoell toteaa.

Hänen mukaansa tässä tilanteessa voittajia ovat ne, jotka ottivat ajoissa lainallensa korkokaton. 

– Ne, jotka ottavat sellaisen nyt, niin tulevaisuus tulee näyttämään ovatko he voittajia vai häviäjiä. Lähtökohtaisesti voi sanoa, että pankki yleensä aina hinnoittelee nämä tuotteet niin, että he pääsevät lopulta voitolle. Eivät he hinnoittele mitään tuotteita hyvästä tahdosta, vaan bisnestä tehden, Beurling-Pomoell sanoo.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Miten kahden asunnon loukun voi välttää ja kuinka hyvin asuntolainan marginaalin voi kilpailuttaa? Onko välittäjän kilpailuttamisesta hyötyä, entä kuinka suuri vaara piilee uudiskohteiden yhtiölainoissa? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat