Mainos

Hirviölääkärin oikeuskäsittelyssä esiintyi 160 rohkeaa naista – tämän tuomarin poikkeuksellinen käytös kerää ylistystä ympäri maailman

1:37

Yhdysvaltain voimistelumaajoukkueen entisen lääkärin Larry Nassarin oikeudenkäynnissä nähtiin monta naista, joiden rohkeutta on ylistetty maailmanlaajuisesti.  Uhri toisensa jälkeen kertoi julkisesti, mitä hirviölääkäriksi nimetty Nassar heille teki suljettujen ovien takana.

Uhrien lisäksi median huomio on kiinnittynyt tuomariin, joka poikkeuksellisen suorasanaisesti tylytti Nassaria oikeudenkäynnin aikana.

Tuomari Rosemarie Aquilina sanoi, että oli hänen etuoikeutensa ja kunniansa olla tuomitsemassa tätä vaarallista miestä lukkojen taakse.

Tästä on kyse

Ensimmäisen kerran Larry Nassarin toiminta paljastui vuonna 2016, jolloin eräs uhreista kertoi teoista julkisuuteen. Lääkäri käytti potilaitaan hyväksi hoitojen varjolla.

Hirviölääkäri muun muassa kosketteli tyttöjen sukuelimiä ja vartaloita sekä työnsi sormiaan uhrien sisään. Nassar istuu jo ennestään 60-vuoden tuomiota lapsipornorikoksista.

Nassarin toiminta on ollut huomattavasti laajempaa, kuin mitä hän on suostunut tunnustamaan. Viimeisimmän oikeuskäsittelyn aikana tuomarin eteen marssi vuorollaan lähes 160 lääkärin uhria, jotka todistivat tätä vastaan.

Esimerkiksi olympiakultamitalistit Aly Raisman, Simone Biles ja Gabby Douglas ja McKayla Maroney ovat syyttäneet Nassaria seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Allekirjoitin juuri kuolemantuomiosi, jutun tuomari Rosemarie Aquilina totesi tuomion julistamisen jälkeen. 

Nassar sai 175 vuoden vankeustuomion nuorten naisurheilijoiden seksuaalisesta hyväksikäytöistä.

–  En lähettäisi pakeillesi edes koiriani, Aquilina sanoi luettuaan Nassarin hänelle lähettämän kirjeen ääneen.

Samalla hän heitti kirjeen sivuun. Kirjeessä lääkäri kertoi myöntäneensä syyllisyytensä, koska häntä manipuloitiin. Nassar väitti myös, että uhrit olivat kertoneet hänestä valheellisia asioita saadakseen rahaa ja mediahuomiota. Lisäksi Nassar kutsui itseään hyväksi lääkäriksi.

"Ette ole uhreja vaan selviytyjiä"

Lisäksi hän on ottanut vahvasti kantaa nuorten uhrien puolesta ja kutsunut naisia selviytyjäsiskoiksi (sister survivors), kehottanut heitä sysäämään painajaiset syrjään, kiittänyt heitä rohkeudesta ja muistuttanut, että he eivät ole yksin.

– Hän on poissa, Aquilina sanoi yhdelle uhreista kesken oikeuskäsittelyn.

– Te ette ole enää uhreja, te olette selviytyjiä. 

Muun muassa olympiakultamitalisti Simone Biles on kutsunut tuomari Aquilinaa sankarikseen.

Ylistetty tuomari ei kuitenkaan ole halunnut nousta itse julkisuuteen – ele, joka on ollut omiaan vain nostamaan hänen arvostustaan.

– Tässä ei ole kyse minusta, hän on sanonut kieltäytyessään henkilöhaastatteluista. 

Hän on ilmoittanut, että astelee median eteen ainoastaan, jos saa mukaansa jonkun uhrin - tai selviytyjän, kuten hän itse nuoria kutsuu.

"Epäasiallista ja epäammattimaista käytöstä"

Aquilina on työskennellyt vuosia rikos- ja siviilioikeuden parissa. Hän on viiden lapsen äiti ja isoäiti, jonka työura ja saavutukset oikeustieteen parissa ovat mittavia. Hän on myös kirjoittanut muutamia rikosromaaneja. 

Kehujen joukossa on kuitenkin kuulunut myös muutama soraääni. Yksi Aquilinan uraa vuosia seurannut tuomari on kritisoinut naisen tapaa, jolla hän alleviivasi omaa mielipidettään ja näkemystään oikeussalissa.

Tuomari William Colletten mukaan oli väärin, että Nassarin oikeudenkäynnissä pääsivät ääneen myös naiset, jotka eivät olleet käsittelyssä mukana. Lisäksi puheet kuolemantuomiosta olivat hänen mukaansa epäasiallisia. 

Collette muistuttaa, että on tietyt säännöt, joiden mukaan tuomarin on toimittava, vaikka hän kuinka vihaisi syytetyn penkillä istuvaa ihmistä. Hän ei myöskään näe, että on tuomarin asia parantaa ja voimauttaa ihmisiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.