Australialainen valelääkäri jakoi netissä terveystietoa – puolustus antoi hämmentävän selityksen teolle

Ari Huhtinen kertoo, miten valehtelijan saa kiinni 0:33
KATSO MYÖS: Ari Huhtinen kertoo, miten valehtelijan saa kiinni.

Valelääkäri jakoi sosiaalisessa mediassa terveysvinkkejä ja näkemyksiään.

Australialaismediat News.com.au ja The Sydney Morning Herald kertovat, että 30-vuotias Dalya Karezi teeskenteli sosiaalisessa mediassa olevansa lääkäri ja jakeli seuraajakunnalleen terveysvinkkejä. Hän julkaisi sisältöä TikTokissa ja Instagramissa. Videoillaan hänellä oli lääkärinvaatteet ja stetoskooppi.

Huijaus kävi ilmi ja australialainen oikeuslaitos tuomitsi Karezin teostaan. Tuomion englanninkielinen nimi on "two-year communication correction order". Karezilta edellytetään kahden vuoden ajan hyvää käytöstä. 

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan 13 300 dollarin (eli noin 7 956 euron) oikeuskulut Australian Health Practitioner Regulation Agency -viranomaistaholle, joka hallinnoi rekisteröityneihin terveydenalan ammattilaisiin liittyviä asioita.

Esitti terveysaiheista puhuessaan lääkäriä

Karezi julkaisi videoita helmi–syyskuussa vuonna 2021. Videoillaan hän käsitteli muun muassa munasarjasyöpää, hi-virusta, testosteronia ja ruokia, joita pitäisi syöttää taaperoikäisille lapsille. Jotkin hänen julkaisuistaan saivat jopa yli 15 miljoonaa katselukertaa ja 1,5 miljoonaa tykkäystä, kertoo The Sydney Morning Herald.

Lisäksi Karezi haki työpaikkoja väittäen suorittaneensa tutkinnon lääketieteen alalta. Hänen kerrotaan myös lähettäneen useita sähköposteja, joissa hän kertoi omaavansa tutkinnon.

Karezin tapausta käsiteltiin lokakuussa oikeudessa. Hän myönsi syyllistyneensä siihen, että käytti terveydenalan ammattilaisen nimeä, arvonimeä tai symbolia, vaikka ei ollut rekisteröity toimija alalla. The Sydney Herald Morning Postin mukaan enimmäisrangaistus tästä voi olla vankeutta ja 60 000 dollarin (eli noin 35 894 euron) sakko.

Näin puolustus kommentoi

Puolustusasianajaja Erasmus Lovell-Jonesin mukaan Karezin oli psykologisten syiden vuoksi vaikea sanoa "ei" sosiaalisissa tilanteissa. Juristi kertoo, että terveydenhoitoon liittyvää tutkintoa suorittanut Karezi tapasi henkilön, joka uskoi hänen opiskelevan lääketiedettä. Kun Karezi ei korjannut asiaa, seurasi väärinkäsitys, joka avasi hänelle mahdollisuuksia. 

Lehdet eivät kerro, mikä oli tarkalleen se tutkinto, jota Karezi opiskeli.

Oikeudessa kuultiin, että Karezi haki menestyksekkästi projektikoordinaattorin töitä  kahdesta organisaatiosta, joissa kummassakaan ei edellytetty rekisteröitymistä ammattilaisrekisteriin. Karezi oli väittänyt olevansa lääkäri, jolla oli lääketieteen kandidaatin tutkinto Western Sydney University -yliopistosta.

Työskennellessään toisessa mainituista organisaatioista hän lähetti 17 sähköpostia käyttäen erilaisia titteleitä, kuten lääkäri, lääketieteen kandidaatti ja gynekologi.

Lovell-Jones sanoi, että hänen asiakkaansa oli ilmaissut katumusta teoistaan. Karezin tekoja puolusteltaessa mainittiin ilmaisu "tietynlainen kypsymättömyys".

Asianajajan mukaan Karezin TikTokissa jakama informaatio oli peräisin olemassa olevista lähteistä ja että hänen asiakkaansa oli "yksittäin itseään edistävästi" yrittänyt saada nämä tiedot helpommin saataville.

Syyttäjän näkemys

Syyttäjä Romola Davenport sanoi Karezin tehneen 80 somepostausta Instagramissa ja TikTokissa 16 kuukauden aikana. Hänen nähdäkseen kyse oli paljon enemmästä kuin siitä, että tämä ei yksinkertaisesti olisi osannut sanoa "ei". Hän sanoi, että Karezin alkuperäinen väärinymmärrys ystävänsä kanssa ilmeisesti vyöryi lumipalloefektin lailla niin pitkälle, että jossain vaiheessa hän väitti olevansa rekisteröity naistentautien erikoislääkäri.

Davenport sanoi, että Karezi käytti viestejään mainostaakseen kirurginvaatteita, kynsilakkaa ja kasvomaskeja, joiden tarkoituksena oli estää koronaviruksen tarttumista – mukaan lukien yhden julkaisun, joka oli merkitty "maksetuksi kumppanuudeksi". Nämä sometilit on sittemmin poistettu.

Asiaa käsitelleen tuomarin mukaan Karezin julkaisut menivät liian pitkälle, koska niissä annettiin neuvoja ja jaettiin tietoa sekä ilmaistiin mielipiteitä aihealueilta, jotka eivät vaadi vain lääketieteen alan pätevyyttä, vaan ovat lisäksi erikoislääkärien toimialaa. Tällaisia teemoja olivat esimerkiksi munasarjasyöpä sekä koronavirus. Tuomarin mukaan sillä ei ollut merkitystä, että Karezin jakama materiaali saattoi pitää paikkansa.

Tuomarin mukaan Karezi julkaisi sisältöjään vuoden 2021 aikana juuri silloin, kun Uudessa Etelä-Walesissa ihmiset joutuivat olemaan koronasulkujen vuoksi kotona ja turvautuivat internetiin etsiessään tietoa. 

Tuomari kuvaili Karezia tuotteliaaksi ja hänen tekojaan laajoiksi ja laajalle levinneiksi. Hänen mukaansa ne altistivat monet sille virheelliselle käsitykselle, että tiedot olivat peräisin pätevältä, koulutetulta ja kokeneelta henkilöltä.

Mielestäni nämä ovat melko vakavia asioita, hän kommentoi The Sydney Morning Heraldin mukaan.

Oikeudessa kuultiin myös, että Karezi oli kirjoittanut anteeksipyynnön teoistaan.

Katso myös video: Matkailija narauttaa huijareita ympäri Eurooppaa – älä haksahda näihin konnankoukkuihin!

Matkailija narauttaa huijareita ympäri Eurooppaa – ethän haksahda näihin tyypillisiin turistiansoihin 1:56
27-vuotias Luke Martinez kokeili mitä tapahtuu, jos hän lähtee mukaan selkeisiin turistihuijauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat