Hirviöhuume krokodil rantautunut Suomeen - käyttäjillä kuoliovaara

Suomessa on tavattu erittäin vaarallista krokodil-huumetta, jota Venäjällä käytetään heroiinin korvikkeena.

MIKÄ KROKODIL?

Krokodil tai kroko on nimitys, jota käytetään kotitekoisesta desomorfiinista.

Krokodilia on erittäin halpaa valmistaa ja Venäjällä sitä käyttävät ne huumeidenkäyttäjät, joilla ei ole varaa heroiiniin. 

Krokodil aiheuttaa käyttäjälleen nopeasti vakavia fyysisiä vammoja, sillä sen valmistamiseen käytettävät aineet ovat epäpuhtaita.

Krokodil valmistetaan yleensä kodeiinista, jodista ja tulitikkujen raapaisupinnoista saatavasta punaisesta fosforista. Liuottimena käytetään bensiiniä, tinneriä tai suolahappoa.

Netin hakupalveluista tai esimerkiksi videosivustoilta löytyy materiaalia krokodilin aiheuttamista vammoista. Materiaali voi järkyttää herkimpiä.

Lähde: Wikipedia

Huumeidenkäyttäjien kanssa työtä tekevistä järjestöistä kerrotaan, että krokodilista on tehty havaintoja ainakin pääkaupunkiseudulla ja itärajalla.

Huume on käyttäjälleen tuhoisa, sillä voimakkaan riippuvuuden lisäksi se aiheuttaa vakavia fyysisiä vaikutuksia, kuten kuolioita raajoihin. Venäjällä vammat ovat usein johtaneet amputaatioihin.

– Se on hyvin vaarallinen aine, joka muun muassa polttaa rasvat ja aiheuttaa ihovaurioita. Monet sanovat, että käyttäjät ovat käveleviä luurankoja, kuvaa johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä.

Toistaiseksi krokodilin käyttö Suomessa on ollut melko marginaalista.

– Se ei ole vielä mikään epidemia, eikä toivon mukaan sellaiseksi tule. Meidän onneksemme toistaiseksi kyse on yksittäisistä tapauksista, Simojoki sanoo.

Simojoen mukaan pääkaupunkiseudulla krokodilia on liikkunut yksittäisiä eriä, mutta itärajalta sen käytöstä on enemmän kertomuksia. Suuri ilmiö se ei esimerkiksi Lappeenrannan seudullakaan ole.

– Lähinnä yksittäiset käyttäjät ovat tuoneet esille kokeilleensa sitä, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä kerrotaan.

Huumeidenkäyttäjien oman järjestön Suomen Lumpeen mukaan krokodilin tarjonta pääkaupunkiseudulla on kausittaista. 

– Ajottain sitä on tarjolla runsaastikin. Sama tuntuisi pätevän kaikkiin muuntohuumeisiin: joko sitä on tarjolla paljon tai sitten ei ollenkaan, yhdistyksestä kerrotaan.

Vaikka auttamisjärjestöillä on jo tuntumaa krokodilin rantautumisesta, on poliisin korviin toistaiseksi kantautunut vain huhuja.

Sekä keskusrikospoliisista että Helsingin huumepoliisista kerrotaan, ettei aine ole tullut vastaan minkään jutun tutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja