Hirvenmetsästyskausi alkaa – hirvikolarin riski kasvaa

Hirvikanta on pienimmillään yli 20 vuoteen.

Hirvenmetsästyskausi käynnistyy tänään koko maassa, tiedottaa Suomen Riistakeskus.

Lapissa ja Koillismaalla kausi alkaa suoraan hirvijahdin sallimisella. Muualla Suomessa alkaa niin kutsuttu vahtimismetsästys, jossa hirveä saa metsästää pellolta vahtimalla.

– Varsinainen pyynti, jossa eläintä ajetaan takaa, ei ole sallittua. Koiraakin saa käyttää apuna vain haavoittuneen eläimen jäljestämisessä, kertoo Riistakeskuksen erikoissuunnittelija ja lupahallintapäällikkö Antti Siira.

Riistakeskus on myöntänyt tulevalle metsästyskaudelle reilut 31 000 hirven pyyntilupaa. Se on 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pyyntilupia myönnettiin aiempaa vähemmän hirvikannan pienentymisen takia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan hirvikannan suuruus oli viime metsästyskauden jälkeen noin 77 000. Kanta on tällä hetkellä pienimmillään yli pariinkymmeneen vuoteen.

Syksyllä hirvikolarit lisääntyvät

Syksy on metsästyskauden lisäksi myös hirvikolareiden aikaa. Hirvet liikkuvat paljon hämärän ja pimeän aikaan, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

– Metsästys ja kiima-aika pistävät hirviä liikkeelle. Syksyn aikana hirvet siirtyvät myös talvilaidunalueille, joka osaltaan aiheuttaa liikehdintää, Elovaara kertoo.

Hirvikolareita tapahtuu eniten vilkkailla, kaksikaistaisilla pääteillä. Onnettomuuksia sattuu tasaisesti koko maassa, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna hirvikolareita tapahtui reilut 1 500. Elovaaran mukaan kolarien määrissä ei ole viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia.

Hirvi liikkuu yleensä metsän suojassa, jolloin sen havaitseminen on vaikeampaa, kuin esimerkiksi aukealla pellolla. Hirvi saattaa juosta metsästä tielle hyvin yllättäen. Elovaara kehottaa autoilijoita olemaan valppaana liikenteessä hirvieläinten varalta. Tärkeää on muun muassa kaukovalojen käyttö pimeällä sekä harkittu tilannenopeus.

– Kuljettajien pitäisi keskittyä ajamiseen ja skannata samalla sivumaastoa, Elovaara sanoo.

Jos tien laidassa näkyy liikettä, on syytä reagoida välittömästi, hän jatkaa.

– Jos näkee yhden hirven, niin todennäköisesti niitä on useampiakin lähistöllä. Yksi kun juoksee tielle, niin usein tulee toinen perässä.

Metsästys pitää hirvikantaa kurissa

Hirvikolaritilanteessa on tärkeää soittaa aina hätänumeroon 112, josta hoidetaan jatkotoimenpiteet muun muassa loukkaantuneen eläimen jäljittämiseksi. Loukkaantunutta eläintä ei pidä lähestyä, neuvoo Elovaara. Mikäli mahdollista, kolariin joutuneen on myös tärkeää viestiä tilanteesta muulle liikenteelle, ettei lisää vahinkoa ehdi tapahtumaan.

Hirvenmetsästys ehkäisee hirvikolareita, sillä se pitää hirvikantaa kurissa.

– Kyllä se on ainoa lääke siihen, etteivät hirvikolarit ja maatalousvahingot kasva kohtuuttomaksi, sanoo Riistakeskuksen Siira.

Hirvenmetsästyskausi on voimassa syyskuun 20. päivään asti, jolloin kiimarauhoitus katkaisee pyyntikauden muutamaksi viikoksi. Kausi jatkuu pohjoisessa lokakuun ensimmäisenä lauantaina. Tällöin kausi alkaa kunnolla myös Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. 

Muualla maassa hirvenmetsästyskausi jahteineen alkaa lokakuun toisena lauantaina, ja se loppuu koko maassa tammikuun 15. päivä.

Hirven selviytymistaistelu tallentui videolle – molskahti kevätjäihin kansallispuistossa 2:12
Hirven selviytymistaistelu tallentui videolle huhtikuussa – molskahti kevätjäihin kansallispuistossa.

Lue myös:

    Uusimmat