Mainos

Hirmumyrskyn riskit tiedettiin etukäteen USA:ssa

Julkisuuteen on vuotanut jo vuosi sitten tehty asiakirja, jossa arvioidaan hirmumyrskyn johtavan miljoonien evakuointiin New Orleansissa. Myös jälleenrakennussopimuksista on syntynyt poliittinen riita.

Tulvavesien pumppaaminen etenee ennakoitua nopeammin New Orleansissa.

Yhdysvaltojen katastrofivirasto Fema arvioi jo vuosi sitten, että New Orleansiin iskevä hirmumyrsky johtaisi miljoonan ihmisen evakuointiin. Tämä paljastuu Feman asiakirjasta, joka tuli julkisuuteen eilen.

Asiakirja näyttää kumoavan Yhdysvaltojen hallituksen useiden edustajien esittämät väitteet, että kukaan ei voinut etukäteen arvioida hirmumyrskyn vaikutusten olevan niin laajoja kuin ne todellisuudessa olivat.

Feman vuonna 2004 laatiman arvion julkistivat Yhdysvaltain edustajainhuoneen eräät demokraattijäsenet.

Asiakirjan mukaan luokkaan 3-5 kuuluva hirmumyrsky johtaisi Louisianan osavaltiossa niin laajaan tuhoon, että siellä tarvittaisiin mittavaa apua naapuriosavaltioista ja liittovaltiolta.

Hirmumyrskyn iskiessä New Orleansiin jouduttaisiin kaupungista evakuoimaan yli miljoona ihmistä ja tulva-alueille jäisi saarroksiin 300 000-350 000 ihmistä, asiakirja arvioi. New Orleansista jäisi arvion mukaan suuri osa veden alle ja veden poistaminen kestäisi useita viikkoja.

Kohu jälleenrakennussopimuksista

Yhdysvaltain hallinnon myöntämistä ensimmäisistä jälleenrakennussopimuksista hirmumyrsky Katrinan jäljiltä uhkaa nousta poliittinen riita.

Sopimuksen saaneiden joukossa on yhtiöitä, joilla on yhteyksiä presidentti George Bushin hallintoon. Yhtiöillä on kytköksiä myös rajun arvostelun kohteeksi joutuneen katastrofivirasto Feman entiseen johtajaan. Kyseinen johtaja on toiminut myös Bushin vaalikampanjapäällikkönä.

Bush lupaili myrskyalueille valoisaa tulevaisuutta

George W. Bush

PresidenttiBush lupasi tänään radiopuheessaan, että hirmumyrsky Katrinan runtelemasta Meksikonlahden rannikosta tullaan rakentamaan "elinvoimaisempi kuin koskaan ennen". Samaan aikaan New Orleansissa viranomaiset aloittivat ruumiiden keräämisen veden valtaamilta kaduilta.

- Tulemme kunnioittamaan menetettyjen läheistemme muistoa. Tulemme lohduttamaan Katrinan uhreja ja tulemme tekemään Meksikonlahden rannikosta elinvoimaisemman kuin koskaan ennen, Bush sanoi viikottaisessa radiopuheessaan.

Presidentti pyrki puheessaan yhdistämään tapahtumat neljän vuoden takaisiin syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin:

- Tällä kertaa kyseessä eivät olleet pahojen ihmisten teot, vaan veden ja tuulen raivo. Mutta Yhdysvallat tulee voittamaan tämänkin koettelemuksen ja siitä tulee entistä vahvempi.

Armeija: New Orleans kuivaksi muutamassa viikossa

Yhdysvaltain armeija uskoo saavansa veden pumppauksen päätökseen tulvivassa New Orleansissa ensi kuun alkuun mennessä.

Alun perin Katrina-hirmumyrskyn jälkeisten tulvavesien poiston laskettiin kestävän lähes kaksi kuukautta pidempään. Nyt Yhdysvaltain armeijan pioneerijoukot arvioivat saavansa New Orleansin keskustan kuivaksi jo lokakuun toisena päivänä ja kaupungin pahimmin kärsineen alueenkin vajaata viikkoa myöhemmin.

Armeijan työtä ovat auttaneet Katrina-myrskyn jälkeen jatkunut pitkä sateeton kausi ja navakat tuulet.

Tappava vesi

New Orleansissa viranomaiset ja sotilaat keräsivät ruumiita veneillä ja sotilasajoneuvoilla. Vaikka kuolleiden luku näyttikin jäävän huomattavasti pienemmäksi kuin alunperin arvioitiin, oli työ silti raskasta.

- Älkää menkö veteen. Veteen joutuvat eivät elä kovin kauan. Näimme juuri koiran nousevan vedestä ja se kuoli puolen tunnin kuluessa, evästi kersantti Jim Ellifrit miehiään.

Kuolleiden määräksi Katrinan tuhoalueella arvioitiin tänään vajaat 400, mutta ruumiiden etsintä oli vasta alussa. Lopullisen määrän arvellaan kuitenkin jäävän kauas ensimmäisistä arvioista, joissa kymmenien tuhansien pelättiin kuolleen.

Yhdysvaltojen sääpalvelun johtaja David Johnson varoitti eilen,. että hurrikaanikautta on jäljellä vielä kaksi kuukautta ja uusia pahoja myrskyjä saattaa olla vielä tulossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.