Hirmumyrsky Ilsa riepotteli Australiaa – ennätykselliset tuulennopeudet

Raju tornado pyyhkäisi pikkukaupungin lähes maan tasalle Yhdysvalloissa: "Se murskasi kaikki" 3:12
Raju tornado pyyhkäisi pikkukaupungin lähes maan tasalle Yhdysvalloissa: "Se murskasi kaikki"

Australiaan iskenyt trooppinen sykloni Ilsa on tuonut maahan kovimmat siellä koskaan mitatut tuulennopeudet. Suurilta vahingoilta on ilmeisesti vältytty.

Voimakkuudeltaan luokan viisi hirmumyrsky Ilsa saapui mereltä Australian luoteisosaan varhain perjantaina paikallista aikaa. Se oli voimakkuudeltaan luokkaa viisi, joka on viisiportaisella asteikolla kaikkein voimakkain hirmumyrsky.

Australian ilmatieteen laitoksen mukaan syklonissa mitattiin ennätyksellinen tuulenpuuska, jonka nopeus oli 289 kilometriä tunnissa. Ilsa teki myös Australian ennätyksen voimakkaimmissa tuulennopeuksissa kymmenen minuutin aikana: mittaustulos oli keskimäärin 218 kilometriä tunnissa.

Edellinen ennätys oli 194 kilometriä tunnissa, jonka teki hirmumyrsky George vuonna 2007.

Vahingot näyttävät vähäisiltä

Myrsky rantautui lähelle harvaan asutulle seudulle lähelle pientä Pardoon kaupunkia. 

Länsi-Australian osavaltion hätäpalvelujen ministeri Sue Ellery kertoi perjantaina, että trooppisen syklonin aiheuttamat vahingot näyttäisivät jääneen toistaiseksi melko vähäisiksi. 

Länsi-Australian keskeiset kaupungit, kuten etelämpänä sijaitseva Perth, näyttävät ainakin pääosin välttyneen vahingoilta.

Australiassa sijaitsevan, maailman suurimpiin rautamalmin kuljetuskeskuksiin lukeutuva Port Hedlandin sataman, toiminta oli pysäytetty aiemmin tällä viikolla Ilsan tulon takia. Se avattiin uudelleen perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat