Voimakas sykloni Mocha saapui Bangladeshin ja Myanmarin rannikoille – voimakkain jättisykloni vuosiin

Aasiassa voimakas jättisykloni Mocha on saapunut Bangladeshin ja Myanmarin rannikoille. Uutistoimisto AFP:n mukaan Intian valtamereltä tullut hirmumyrsky saavutti rannikkoalueet tänä aamuna Suomen aikaa.

Bangladeshin ilmatieteen laitos arvioi, että trooppinen sykloni ylittää rannikot ja liikkuu pohjoisen tai pohjoiskoillisen suuntaan iltapäivän aikana. Laitoksen mukaan tuulen nopeus on noin 75 kilometrin päässä syklonin keskuksesta puuskissa enimmillään 215 kilometriä tunnissa, ja jatkuva tuulen nopeuskin on kivunnut 195 kilometriin tunnissa. Ennen rannikolle saapumistaan Mocha voimistui luokkaan neljä trooppisten hirmumyrskyjen viisiportaisella asteikolla.

Viranomaiset ilmoittivat aiemmin viikonloppuna evakuoineensa ihmisiä Bangladeshin pakolaisleireiltä, joilla asuu noin miljoona ihmistä. Suuri osa heistä on Myanmarista paenneita rohingya-muslimivähemmistön jäseniä. Myös esimerkiksi noin tuhat ihmistä pakeni Bengalinlahdella sijaitsevalta Saint Martinin lomasaarelta.

Jopa voimakkain alueen sykloni 15 vuoteen

Mocha on alueen voimakkain tai ainakin voimakkaimpia trooppisia sykloneja 15 vuoteen, kertovat meteorologit Bangladeshista ja Intiasta.

– Mocha on kovin seudulle osunut myrsky sitten sykloni Sidrin, sanoi Bangladeshin meteorologian laitoksen johtaja Azizur Rahman.

Tuo sykloni osui Bangladeshin etelärannikolle marraskuussa 2007. Yli 3 000 ihmistä kuoli, ja Sidr aiheutti suuret aineelliset vahingot.

Suomessa sääpalveluyritys Foreca on arvioinut, että Mocha saattaa tuoda muutamassa päivässä 100–300 millimetriä sadetta Bangladeshin itäosaan ja Myanmarin luoteisosaan.

Lue myös:

    Uusimmat