Hirmumyrsky Delta heikkeni kolmoskategoriaan – Meksikoon odotetaan silti hengenvaarallista tulvaa

0:54
Myrsky lähestyy! Tältä näyttää Meksikossa tällä hetkellä.

Meksikossa hirmumyrsky Delta heikkeni hieman keskiviikkona ennen saapumistaan Jukatanin niemimaalle.

Kymmeniätuhansia turisteja on evakuoitu turvaan myrskyn tieltä, ja alueelle on komennettu tuhansittain sotilaita auttamaan ihmisiä.

Viisiportaisen asteikon neloskategoriassa ollut myrsky heikkeni kolmoskategoriaan, missä sen odotettiin myös pysyvän siihen saakka kun myrsky saapuu niemimaalle.

Vaikka myrsky heikkeni, sen tuulet ärjyivät edelleen kovina. Tuulen nopeudeksi mitattiin liki 52 metriä sekunnissa.

Myrsky oli päivällä Suomen aikaa edennyt noin 50 kilometrin päähän Cozumelin lomasaaresta, missä sää oli nopeasti heikkenemässä.

Myrskyn odotetaan tuovan mukanaan hengenvaarallisen myrskyvuoksen, kaatosateita ja maanvyöryjä.

Useita turistikohteita

Jukatanilla sijaitsee useita suosittuja turistikohteita, muun muassa Cancun, vaikkakin turistien määrä alueella on huomattavasti vähentynyt koronapandemian vuoksi.

Alueen hotellien yhteenliittymän edustajan Roberto Cintronin mukaan yli 40 000 turistia Cancunin, Puerto Morelosin ja Isla Mujeresin kohteista on siirretty turvaan.

Cintronin mukaan valtaosa evakuoiduista on meksikolaisia, mutta mukana on myös ulkomaalaisia, etenkin amerikkalaisia.

"Eipä ole aurinkoa näkynyt"

Tuhansien ihmisien siirtäminen myrskysuojiin on lisännyt pelkoja koronaviruksen leviämisestä. Cintronin mukaan kaikki suojat on desinfioitu ja käsidesin sekä kasvomaskien käyttö on pakollista.

Maria Alexandra Gonzalez, 34, raahasi Cancunissa painavaa matkalaukkuaan kohti bussia. Gonzalezilla oli mukanaan myös suuri hattu, joka oli tarkoitettu suojaamaan auringolta. Jatkuvien sateiden vuoksi päähinettä ei tarvittu.

– Eipä ole aurinkoa näkynyt, mikä on sääli. Eikä tässä juuri ole päässyt muitakaan paikkoja näkemään, Costa Ricasta Meksikoon lomailemaan tullut Gonzalez valitteli.

Cancunin ja Cozumelin lentokentät on suljettu, ja kaikkea tarpeetonta liikkumista Quintana Roon osavaltiossa kehotettiin välttämään.

Delta on jo 26. nimetty myrsky parhaillaan menossa olevan Atlantin hirmumyrskykauden aikana. Meteorologit joutuivat syyskuussa jo siirtymään kreikkalaisiin kirjaimiin, koska kaikki aakkoset ehdittiin käydä nimissä läpi. Näin kävi vasta toisen kerran mittaushistorian aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja