Erittäin vaarallinen hurrikaani rantautui Meksikoon – uhkaa suosittuja rantakohteita

Tyyneltämereltä saapunut Lidia rantautui Meksikon länsirannikolle lähellä Puerto Vallartaa, joka on sekä paikallisten että ulkomaalaisten suosima rantalomakohde.

Hirmumyrsky Lidia on saavuttanut Meksikon rannikon erittäin vaarallisena nelosluokan hurrikaanina, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus NHC. Myrsky uhkaa tuoda mukanaan tulvia ja mutavyöryjä.

Tyyneltämereltä saapunut Lidia rantautui Meksikon länsirannikolle lähellä Puerto Vallartaa. Jaliscon osavaltiossa sijaitseva kaupunki on sekä paikallisten että ulkomaalaisten suosima rantalomakohde. Kauppiaat olivat varautuneet myrskyn saapumiseen laudoittamalla ikkunoita ja kasaamalla hiekkasäkkejä tulvimisen varalta.

NHC:n mukaan Lidian myrskytuulet ovat puhaltaneet enimmillään noin 63 metriä sekunnissa. Keskus on varoitellut uhkaavien tuulten ja tulvimisen leviävän länsirannikon keskiosista myös sisämaahan.

Nelosluokka on toiseksi korkein viisiportaisella myrskyasteikolla. NHC:n mukaan Lidia voimistui nelosluokkaan pikavauhtia.

Meksikon presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin mukaan maan hallinto on lähettänyt noin 6 000 asevoimien jäsentä auttamaan myrskyalueiden asukkaita.

Presidentti kehotti hakeutumaan turvaan sekä pysymään kaukana matalilta alueilta ja virtojen, jokien ja mäkien lähettyviltä.

Hurrikaanikeskus varoittelee syöksytulvista

Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan kouluissa oli keskeytetty oppitunnit, yritykset olivat sulkeneet ovensa tavallista aiemmin ja valtaosa alueen asukkaista aikoi odottaa myrskyn laantumista kotona tai viranomaisten avaamissa suojissa.

Hurrikaanin nopea eteneminen oli kuitenkin päässyt yllättämään osan asukkaista, ja kaduilla näkyi olleen jonkin verran ihmisiä myräkästä huolimatta.

– Aioin mennä kotiin, mutta se on hyvin kaukana. Minun on mentävä suojaan jonnekin muualle, 35-vuotias Herson Rodriguez sanoi ja painotti myrskyn yllättäneen hänet.

NHC:n mukaan Lidian mukanaan tuomien sateiden odotetaan olevan noin 30 senttimetrin luokkaa Nayaritin, Sinaloan ja Jaliscon osavaltioissa.

– Nämä sateet aiheuttavat todennäköisesti syöksytulvia ja kaupunkien tulvimista sekä mahdollisia mutavyöryjä korkeammilla alueilla lähellä rannikkoa, NHC varoitti.

– Vaarallisen myrskyvuoksen odotetaan aiheuttavan merkittävää tulvintaa rannikolla myrskyn keskuksen rantautumispaikan lähellä ja sen eteläpuolella, keskus sanoi ja lisäsi, että rannikon lähellä esiintynee suuria ja vaarallisia aaltoja.

Ilmastonmuutos voimistaa hirmumyrskyjä entisestään

Hurrikaanit iskevät Meksikoon joka vuosi niin Tyynenmeren kuin Atlantin valtamerenkin puolelta. Tavallisesti hurrikaaneja nähdään toukokuusta marraskuulle.

Aiemmin tällä viikolla kaksi ihmistä sai surmansa ja kymmeniä taloja jäi tulvavesien varaan, kun trooppinen myrsky Max iski Meksikon eteläosassa sijaitsevaan Guerreron osavaltioon, joka on yksi maan köyhimmistä alueista. Viranomaiset kertoivat myrskytuhoista tiistaina. Max oli rantautunut Meksikoon maanantaina.

Elokuussa puolestaan Hilary-myrsky johti yhteen kuolemaan, minkä lisäksi voimakkuudeltaan nelosluokassakin piipahtanut myräkkä vahingoitti infrastruktuuria Baja Californian osavaltiossa maan luoteisosassa.

Tutkijat ovat varoittaneet, että myrskyistä on tulossa aiempaa voimakkaampia, kun maapallo lämpenee ilmastonmuutoksen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat