Mainos

Hintojen nousu pysähtynyt – miksi se on huono asia?

Hintojen nousun pysähtyminen voi kuluttajan kannalta vaikuttaa hyvältä asialta, mutta kansantalouden kannalta tilanne on huono.

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju kertoi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että hintojen nousun pysähtyminen on huono asia, jos se on laaja-alaista.

– Silloin käy niin, että yrityksillä menee huonommin, ja kun yrityksillä menee huonommin myöskään palkat eivät voi enää nousta. Silloin kuluttajalla on huonompi ostovoima, kun palkkoja ei voida nostaa, Kangasharju valotti tilannetta.

Hintojen nousun pysähtyminen ja kääntyminen laskuun käynnistää ketjun, joka pysäyttää kuluttamisen.

– Miksi ostaa nyt, kun tietää, että se on kuukauden päästä taas vähän halvempi. Tästä tulee paha ilmiö, Kangasharju sanoi.

Euroopan keskuspankin EKP:n tavoite on, että hinnat nousisivat vuodessa kahden prosentin vauhtia. Tällä hetkellä tuosta inflaatioasteesta ollaan kaukana, mikä Kangasharjun mukaan on hälyttävää.

– Se on hälyttävää, koska suunta on täysin väärä. Sieltä on pakko päästä ylös. Siksi EKP toimii huomenna ja tulee kertomaan meille omista toimenpiteistään, miten inflaatio saadaan käyntiin.

Kangasharju uskoo, että EKP laskee huomenna ohjauskorkoa ja talletuskorkoa, jota se maksaa pankeille.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.