Hintahaitari kahdestakympistä yli kahteensataan: Mikä isännöitsijäntodistuksessa oikein maksaa? "Se ei tapahdu niin, että painan nappia"

Moni yllättyy isännöitsijäntodistusten hinnasta, sillä vaihtelua voi olla talosta riippuen huomattavasti. Parhaimmillaan todistuksen voi saada jopa 25 eurolla, mutta pahimmillaan siitä pulitetaan satoja euroja. Mikä todistuksessa oikein maksaa?

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan kyse on yhtäältä todistuksen kokoamisen vaatimasta työstä ja toisaalta vastuukysymyksestä.

– Se ei tapahdu niin, että kun painan nappia, niin tulostan todistuksen, Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanervan mukaan taloyhtiön lainaosuuslaskelman päivittäminen vaatii eniten työtä todistuksen teossa.

– Monta asiaa pitää tarkistaa erikseen, kuten maksut, rästit ja korkotilanne.

Koro-Kanervan mukaan monin paikoin joudutaan yhä tekemään paljon manuaalista työtä todistuksen laatimiseksi, mikä tuo kustannuksia.

Hintaeroa satoja euroja

Toinen puoli on Koro-Kanervan mukaan vastuu.

– Isännöitsijä kantaa vastuun siitä, että todistuksessa on pilkulleen oikeat tiedot. Kyllä se varmasti painaa ja tiedot halutaan tarkistaa useampaan kertaan. Tarpeeksi monta kertaa isännöitsijä on jäänyt korvausvastuuseen, Koro-Kanerva sanoo.

Kiinteistöliitto selvitti isännöintikuluja viimeksi vuonna 2017. Tuolloin isännöitsijäntodistuksen keskihinta oli isännöitsijöiden mukaan 100 euroa. Hinta oli noussut vuoden 2013 vastaavasta kyselystä 25 prosenttia.

Kyselyssä kävi ilmi, että isännöitsijäntodistusten hinnat vaihtelevat paljon. Kallein isännöitsijäntodistuksen hinta liitteineen oli 232 euroa ja edullisin 25 euroa.

Isännöitsijäntodistuksessa eritellään asunto-osakeyhtiön taloudellinen tilanne, tehdyt korjaukset ja tulevat remontit. Lisäksi kunkin huoneiston osalta on tehty laskelman kyseisen huoneiston osuudesta taloyhtiön lainoista.

Lue myös:

    Uusimmat