Hindenburgin ilmalaivaonnettomuuden viimeinen selviytyjä on kuollut – pelastui onnettomuudesta 8-vuotiaana, koska äiti heitti hänet ilmalaivan ikkunasta: "Yhtäkkiä ilma oli tulessa"

Viimeinen Hindenburgin ilmalaivaonnettomuudesta vuonna 1937 selvinnyt henkilö on kuollut, kertoo CNN.

Hieman yli viikko sitten, 8. marraskuuta 90-vuotias Werner Gustav Doehner menehtyi sairaalassa New Hampshiressä, Yhdysvalloissa. Asiasta julkisuuteen kertoi hänen poikansa.

Doehner oli kahdeksanvuotias, kun hän oli perheensä kanssa matkustamassa Hindenburg-nimisellä ilmalaivalla 8. toukokuuta 1937. Hän menetti onnettomuudessa isänsä ja siskonsa.

Hindenburg oli suurin koskaan rakennettu ilmalaiva

Hindenburg, joka on sisarlaivansa ohella maailman suurin koskaan rakennettu ilmalaiva, oli natsi-Saksan ylpeydenaihe. Se oli ensimmäistä kertaa matkannut Saksasta Yhdysvaltoihin, ja matkassa oli mennyt kolme päivää.

Ilmalaiva oli laskeutumassa Lakehurstiin New Jerseyssa, kun se yhtäkkiä syttyi tuleen. Ilmalaiva pysyi ilmassa vetykaasulla, jota oli päässyt vuotamaan alukseen. Ilmaan levinnyt vetykaasu syttyi tuleen, ja palo levisi erittäin nopeasti koko alukseen.

– Yhtäkkiä ilma oli tulessa, kuvaili Doehner uutistoimisto AP:lle haastattelussa vuonna 2017.

– Olimme lähellä ikkunoita, ja äitini tarttui veljeeni ja heitti hänet ulos. Hän tarttui minuun, horjahti taaksepäin ja sitten heitti minutkin ulos.

Äiti oli yrittänyt saada myös Doehnerin isosiskoa ulos, mutta tämä oli liian painava nostettavaksi ikkunasta. Äiti poistui ilmalaivasta juuri ennen kuin se osui maahan.

Sokeutui kuukausiksi

Doehner muisti maanneensa maassa ja hänen veljensä käskevän häntä nousemaan. Heidän äidiltään oli murtunut lanne, ja tämä pyysi stuerttia hakemaan liekkeihin jääneen siskon.

Heidät kaikki toimitettiin sairaalaan, mutta sisko kuoli seuraavana aamuna. Mukana ollutta isäänsä he eivät koskaan enää nähneet, koska tämä oli lähtenyt valokuvaamaan maisemia ennen onnettomuutta, eikä selvinnyt.

Doehner sai vakavia palovammoja. Hänelle tehtiin myöhemmin yhteensä yhdeksän ihonsiirtoa, ja hän oli sokeutuneena kuukausia onnettomuuden jälkeen.

Pojan mukaan Doehner harvoin puhui onnettomuudesta, mutta se traumatisoi hänet koko loppuelämäkseen. Doehner oli kotoisin Saksasta, mutta vietti lapsuutensa Yhdysvalloissa. Hän muutti maahan pysyvästi vuonna 1984.

Kaikkiaan siihen asti isoimmassa ilmailuonnettomuudessa kuoli 36 ihmistä, ja 62 selviytyi. Onnettomuustutkinnassa paljastui, että sähkökipinä oli sytyttänyt vuotavan vetykaasusäiliön, mutta vuodon syytä ei saatu koskaan varmistettua.

Vaikka moderneissa ilmalaivoissa käytetään vetykaasun sijaan syttymätöntä heliumia, Hindenburgin onnettomuutta pidetään syynä koko ilmalaivateollisuuden hiipumiseen. Kuva Hindenburgista liekeissä taivaalla oli syöpynyt ihmisten mieliin jäädäkseen.  

Lue myös:

    Uusimmat