Himmelit eivät ole katoavaa kansanperinnettä – sopivat myös moderniin kotiin

Himmeli on perinteisesti rukiin oljista tehty katosta riippuva koriste, johon on vuosien saatossa liitetty erilaisia uskomuksia. Tänä päivänä perinteisten himmeleiden rinnalla valmistetaan käsityönä myös modernimpia versioita.

Huolimatta siitä, että himmelit saattavat herättää mummolaan liittyviä lämpimiä mielleyhtymiä, valmistetaan niitä perinteisin menetelmin myös tänä päivänä. Anna Laitila ja Anna Knuutila myivät Tampereen Tallitorilla himmeleitä erityisesti modernimpaan makuun, mutta kuinka modernit himmelit syntyvät?

Himmelit saavat alkunsa suomalaisesta rukiista

Lapsuudenystävät Anna Laitila ja Anna Knuutila Kangasalta päättivät viime kesänä toteuttaa haaveensa yhdessä työskentelemisestä ja ajatus himmeleiden tekemisestä käsityönä sai alkunsa. Raaka-aineet himmeleihin haettiin sukulaisten pellolta Satakunnasta, sillä olki kiehtoo kaksikkoa luonnonmukaisuutensa ja ekologisuutensa vuoksi.

Aikoinaan himmeliä pidettiin onnenkaluna, joka takasi hyvän sadon. Tuvan kattoon ripustetun himmelin koon uskottiin kertovan siitä, että tulevana vuonna saataisiin erityisen suuri sato.

– Katkoimme pelloilla ruista ja erottelimme ne ranteenpaksuisiin nippuihin. Sen jälkeen ne laitettiin vihreinä kuivumaan makasiinille, Laitila kertoo.

Kun oljet muuttuvat kullankeltaisiksi, ne kuoritaan ja pätkitään. Tarvittavien oljenpätkien pituus riippuu siitä, millaisen mallin kukin himmeli saa. Perinteisen, moniosaisen himmelin raaka-ainetta ei ole välttämättä helppo löytää.

– Perinteisiin himmeleihin tarvittavat pisimmät oljet ovat 21-senttisiä. On haastavaa löytää rukiista yhtä pitkää ja suoraa olkea, Laitila kertoo.

Kun materiaali oli kasassa, kaksikko ryhtyi töihin ja vähitellen tarkoin valituista oljista lähti rakentumaan langan avulla erilaisia himmeleitä. Tavoitteena oli luoda sekä modernimpia että perinteisiä maleja.

– Sitten ryhdyimme miettimään, harjoittelemaan ja kokeilemaan.

Vanhoja ohjeita mukaillen kaksikon käsissä valmistui täksi talveksi joukko himmeleitä.

Himmeli ei ole vain joulukoriste

Moderni himmeli muistuttaa muodoltaan timanttia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ilmavirrassa pyörivä koriste sopii monenlaiseen sistustukseen – ympäri vuoden.

Perinteisesti himmeliä on pidetty joulukoristeena, jota on pidetty aikoinaan katossa aina juhannukseen asti. Nykyaikaiset himmelit sopivat sisustukseen ulkonäkönsä puolesta vuoden ympäri.

– Oljenväriset himmelit mielletään ehkä enemmän joulukoristeiksi, mutta meidän mustiksi ja valkoisiksi maalamamme himmelit sopivat moderniin sisustukseen ja voivat hyvin olla esillä ympäri vuoden, Laitila kertoo.

– Himmeli ei missään nimessä ole vain joulukoriste! Meilläkin roikkuu himmeleitä kotona ympäri vuoden, Laitila jatkaa.

Vanhan perinteen herättäminen eloon on herättänyt Tampereella lämpimiä mietteitä ja valanut kaksikkoon uskoa himmeleiden tulevaisuudesta. Nyt mielessä muhivat jo ideat ensi kesän rukiin hyödyntämisestä.

– Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, että tätä tehdään vielä perinteisellä menetelmällä. Moni on tullut kertomaan miettineensä sitä, että mistä näitä saa, kun himmeleiden tekijöitä ei ole juurikaan ollut, Laitila kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat