Mainos

Hillary Clintonin monesti tavannut presidentti Halonen: "Bill kysyi mieheltäni, miltä tuntuu olla presidentin puoliso"

2:18

Presidentti Tarja Halonen on seurannut Yhdysvaltain presidentinvaalikamppailua suurella mielenkiinnolla. Halonen on tavannut Hillary Clintonin useaan otteeseen ja arvostaa tämän ulkopoliittista asiantuntemusta. Halosen mukaan naisehdokas saa edelleen kovaa arvostelua osakseen, oli hän sitten kova tai pehmeä.

MTV uutiset julkaisee uudelleen luetuimpia Yhdysvaltain vaaleja käsitteleviä uutisjuttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 10.10.2016. 

Presidentti Tarja Halonen sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että Yhdysvalloissa käydään nyt poikkeuksellisen likaista vaalikampanjaa.

– Toivon, että tämän jälkeen tapahtuu katumus. Kyllähän tämä on ollut aika likaista. Tai sanotaan, että siitä on tehty sillä tavalla henkilökohtaista, että se horjuttaisi vastapuolen itseluottamusta, ja nimenomaan (DonaldTrump on yrittänyt tätä tosi pontevasti.

Vaikka Suomessakin osataan loanheitto, amerikkalainen kampanjointi on Halosen mukaan täysin oma lukunsa.

– Me suomalaiset olemme mestareita politikoimaan vaikenemalla, kun sen sijaan amerikkalaiset töräyttävät vähän sillä tavalla mitä me ei pidetä sopivana. Kyllähän tässä mielessä Trump on ihan luku sinänsä.

Bill Clinton kyseli presidentin puolisona olemisesta

Ehdokkaista demokraattien Hillary Clinton on Haloselle selvästi tutumpi.

Kun Halonen vieraili Valkoisessa talossa puolisonsa Pentti Arajärven kanssa vuonna 2000, Yhdysvaltain silloisella presidentillä Bill Clintonilla taisivat jo olla vaimonsa urasuunnitelmat tiedossa.

– Bill Clinton kysyi silloin mieheltäni, että miltä nyt tuntuu olla presidentin puoliso. Hän vastasi: mister president, you will survive, Halonen naurahtaa.

Hillary Clinton on ensimmäinen pääpuolueen naisehdokas Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Clintonia on kuitenkin arvosteltu siitä, että hän antaa itsestään etäisen ja kylmän vaikutelman.

– Tätä kylmyyttä ja kovuutta aina naisista sanotaan. Jos nainen on vahva, hän on kylmä ja kova ja häijy akka. Jos taas hän ei ole sitä, sitten hän on ihan raukkis, jonka mies päättää kaikesta. Ja väittäisin, että USA:n politiikassa pitää olla aika kova selvitäkseen näin pitkälle, Halonen sanoo.

Hillarya syyllistetään miehensä teoista

Presidentti Halonen pitää tyypillisenä naisen kohteluna sitä, että Hillary Clintonia on syyllistetty monessa asiassa nimenomaan miehensä Bill Clintonin käyttäytymisestä.

– Olen mielenkiinnolla seurannut sitä myöskin eurooppalaisessa ja suomalaisessa keskustelussa. Meilläkin on naispoliitikkoja, jotka ovat joutuneet luopumaan lupaavasta poliittisesta urasta tai paikasta sen vuoksi, että on syytetty siitä, mitä mies on tehnyt joko yksityiselämässään tai bisneksessä.

– Minun mieleeni ei kuitenkaan tule yhtään tapausta, jossa mies olisi joutunut luopumaan vaimon tekemisten takia.

"Naisviha leviää ympäri maailmaa"

Halonen on yleisemminkin sitä mieltä, että tietynlainen naisviha on viime aikoina levinnyt ympäri maailmaa.

– Minusta se kertoo siitä, että kamppailu sukupuolten välisestä tasa-arvosta on edennyt sellaiselle viimeiselle kaarteelle, jonka jälkeen se alkaa varmaan sitten tasoittua.

– Jos me katsomme yleisemminkin näitä vihapuheita ja sitä, miten erilaiset miesryhmät ovat olleet aggressiivisia, eiköhän se ole sitä, että jotkut asiat kärjistyvät ennen kuin ne selviävät. Näin on useissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Donald Trump on saanut seksistisistä puheistaan osakseen kovaa kritiikkiä. Moni johtava republikaanimieskin on vetänyt häneltä tukensa pois, myös näyttelijä Robert De Niro arvosteli Trumpia kovin sanoin.

– Uskotteko, että tässä on edessä suuri muutos siinä, että tällaiset äijäporukat eivät enää hallitse tätä maailmaa?

– Kyllä he osittain vielä hallitsevat, ja niin kuin olen sanonut, niin naisissa kuin miehissäkin on erilaisia. Kaikki ei onneksi mene sukupuolen mukaan, mutta väittäisin, että miehillekin tulee lisää tilaa olla erilaisia samalla kun naiset ovat kamppailleet itselleen tilaa olla erilaisia, Halonen sanoo.

Clintonilla kolhuja korjattavanaan

Presidentti Halonen arvostaa Hillary Clintonin poliittista kokemusta, vaikka aika ulkoministerinä on jättänyt myös monia kolhuja.

– Kun on ollut pitkään politiikassa niin kuin Hillary Clinton, on selvä, että siellä on myös kolhuja tehty puolin ja toisin. Niiden kokoon parsiminen tulee varmaankin olemaan yksi tärkeä tehtävä hänelle tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, jos hänet valitaan presidentiksi. Eivät ne ole Hillary Clintonin syitä tai vikoja, vaan politiikka nyt on näin ja hän on ollut osana sitä.

Donald Trumpia Halonen pitää hyvin arvaamattomana.

– Niin kuin demokraatit ovat sanoneet, hän on sitten mies, jolla on ydinasenappi mukanaan. Mutta on siinä monta porrasta, että kyllä vahva virkamiehistö tietenkin muokkaa kaikkia, myöskin presidenttiä, presidentti Tarja Halonen sanoo.

Näin MTV seuraa ainutlaatuisia vaaleja:– Reaaliaikainen, hetki hetkeltä -vaaliseuranta alkaa MTV.fissä Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, kun äänestys alkaa Yhdysvalloissa itärannikolla.

– Tulosten odottaminen pääsee käyntiin Suomen aikaa kello 01 keskiviikkona, kun äänestys päättyy ensimmäisessä osavaltiossa.

– Jos tarpeeksi moni vaa'ankieliosavaltio kallistuu selkeästi Clintonin tai Trumpin puolelle, jokin tv-kanava voi "julistaa" lopullisen tuloksen jo ennen aamukuutta Suomen aikaa, jolloin äänestys päättyy länsirannikolla mm. Kaliforniassa.  MTV kertoo tämän reaaliajassa.

– Jos tilanne on hyvin tasaväkinen, lopullisen tuloksen selviäminen voi viipyä epämääräisen ajan. Uutistoimituksessa vierailee jo aikaisin aamulla useita asiantuntijoita selventämässä tilannetta ja analysoimassa vaalitulosta. 

– Huomenta Suomessa vaalitulosta seurataan kello 7-9. Vieraina mm. ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen.

– Ylimääräinen tunnin uutislähetys kello 9 MTV3-kanavalla ja MTV.fissä - lähetyksessä vierailee esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä.

– Vaaliaiheet ovat esillä myös MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa useissa suorissa lähetyksissä. MTV:n uutislähetykset kuullaan myös Radio Novan ja Radio Iskelmän taajuksilla sekä STT jakelemana useilla radiokanavilla.

– Kaikki vaaliaiheiset uutiset löytyvät täältä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.