Tällainen on Hillary Clinton: Pätevä, mutta etäinen – imagoa yritetään pehmentää äidillisellä kampanjalla

Demokraattien presidenttiehdokkaalla Hillary Clintonilla on amerikkalaisten silmissä paljon hyveitä, mutta niin myös paheita. Benita Heiskanen Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksesta sanoo Clintonin olevan muun muassa määrätietoinen ja pätevä.

MTV uutiset julkaisee uudelleen luetuimpia Yhdysvaltain vaaleja käsitteleviä uutisjuttuja. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 31.07.2016. 

– Hän ei hätkähdä mistään. Barack Obaman mukaan näin pätevää ehdokasta ei ole ollut koskaan, Heiskanen sanoo. 

Samaan aikaan Clintonia kritisoidaan siitä, että hänet koetaan etäiseksi, epäluotettavaksi ja kylmäksi.

– Hänen uransa koetaan opportunistiseksi siten, että hän muuttaa mielipiteitä tilaisuuden tullen. Näinhän on ollut näissäkin vaaleissa. Aiemmin hän kannatti TTIP-kauppasopimusta, mutta kääntyi sitä vastaan, koska Sanderskin oli sitä vastaan. Tällaisten takia hänet koetaan epäaitona, Heiskanen kertoo.

– En tiedä, onko se epäaitoutta vai onko se sitä, että hän on kieriskellyt loassa niin kauan, ja joutunut koko ajan puolustamaan identiteettiään sekä uraansa. Nämä ovat kuitenkin ne syyt, miksi hänet koetaan luotaantyöntäväksi, eikä häneen luoteta.

Negatiivinen kuva onkin molempien ehdokkaiden ongelma, sillä Heiskasen mukaan viimeisimmän mittauksen mukaan 58 prosentilla ihmisistä on negatiivinen mielikuva sekä Donald Trumpista että Hillary Clintonista.

Kampanjassa luodaan mielikuvaa äidillisestä ihmisestä

Clintonin etäistä olemusta onkin yritetty pehmentää. Yksi hänen kampanjansa keskeisistä asioista on se, että Clinton esitetään pehmeänä sekä äidillisenä.

Näin MTV seuraa ainutlaatuisia vaaleja:


– Reaaliaikainen, hetki hetkeltä -vaaliseuranta alkaa MTV.fissä Suomen aikaa tiistaina iltapäivällä, kun äänestys alkaa Yhdysvalloissa itärannikolla.

– Tulosten odottaminen pääsee käyntiin Suomen aikaa kello 01 keskiviikkona, kun äänestys päättyy ensimmäisessä osavaltiossa.

– Jos tarpeeksi moni vaa'ankieliosavaltio kallistuu selkeästi Clintonin tai Trumpin puolelle, jokin tv-kanava voi "julistaa" lopullisen tuloksen jo ennen aamukuutta Suomen aikaa, jolloin äänestys päättyy länsirannikolla mm. Kaliforniassa.  MTV kertoo tämän reaaliajassa.

– Jos tilanne on hyvin tasaväkinen, lopullisen tuloksen selviäminen voi viipyä epämääräisen ajan. Uutistoimituksessa vierailee jo aikaisin aamulla useita asiantuntijoita selventämässä tilannetta ja analysoimassa vaalitulosta. 

– Huomenta Suomessa vaalitulosta seurataan kello 7-9. Vieraina mm. ulkoministeri Timo Soini ja presidentti Tarja Halonen.

– Ylimääräinen tunnin uutislähetys kello 9 MTV3-kanavalla ja MTV.fissä - lähetyksessä vierailee esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä.

– Vaaliaiheet ovat esillä myös MTV Uutisten sosiaalisessa mediassa useissa suorissa lähetyksissä. MTV:n uutislähetykset kuullaan myös Radio Novan ja Radio Iskelmän taajuksilla sekä STT jakelemana useilla radiokanavilla.

– Kaikki vaaliaiheiset uutiset löytyvät täältä.

– Hänestä esitetään äidillinen puoli – hän on äiti, isoäiti. Hän on puhunu jatkuvasti omasta äidistään. Esitetään myös, että tapahtui mitä tapahtui, Clinton nousee jaloilleen ja selviytyy, koska hän on niin kovissa liemissä keitetty. 

Myös Obama on todennut, ettei Hillary Clinton ole paras puhuja. Heikot puhujanlahjat saattavat lisätä etäistä vaikutelmaa.

– Clinton on sanonut, ettei ole luontainen poliitikko. Että hän ei ole syntynyt poliitikoksi, niin kuin miehensä Bill Clinton tai Obama. Vastapainoksi hän sanoo tekevänsä kovasti töitä, taistelevansa kansan puolesta ja ettei anna koskaan periksi. Ne ovat hänen kampanjansa kulmakivet.

Suojelee yksityisyyttään tarkkaan

Heiskasen mukaan Clintonin on sanottu varjelevan "yksityisminäänsä" erittäin tarkasti.

– On sanottu, että ainoat henkilöt, keille hän edes näyttää tunteikkaampaa puoltaan, oli hänen oma äitinsä, tytär Chelsea ja Bill. Kaikista hyökkäyksistä johtuen hän ei edes päästä ihmisiä lähelleen.

Heiskanen toteaa Clintonin olevan maltillinen, mutta Irakin sodan olevan suuri riesa, joka roikkuu hänen kannoillaan.

– Hän äänesti Irakin sodan puolesta ja Obama vastaan. Se oli aikoinaan kysymys heidän välillään. Hänen ulkopoliittista linjaansa myös kutsutaan Yhdysvalloissa sanalla "hawkish". Eli häntä pidetään liipaisuherkkänä. Oletetaan, että yhdysvallat on jossain sotilaallisessa selkkauksessa hänen johdollaan, Heiskanen sanoo.

Irakin sota on myös yksi kynnyskysymys Bernie Sandersin joukoille, jotka eivät koe voivansa äänestää Clintonia.

– Ongelma onkin ollut 20-30 -vuotiaiden äänestäjien kanssa. On ihmetelty, että miksi he menevät 74-vuotiaan Sandersin taakse, kun olisi kerrankin naisehdokas, Heiskanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat