Hikoilua pakkasessa – näin asiantuntija ohjaa liikkumaan talvella

Pakkaset ovat jatkuneet pitkään ja varsinkin pohjoisessa on odotettavissa vielä parinkymmenen asteen pakkasia. Moni urheilija miettii liikkumistaan – onko hikoilu ja pakkanen vaarallinen yhdistelmä?

Vierumäen kuntotestauspäällikkö Pekka Pulkkinen suosittelee, että urheilijoiden kannattaa alkuun totutella pakkaseen vaikka vain kävelemällä kevyesti ulkona.

Totuttelukertoja tarvitaan Pulkkisen mukaan ainakin muutama, ennen kuin lähdetään lisäämään vauhtia tai rasitusta. Hänen mukaan 10-15 asteen kohdilla on hyvä hiihtää ja 15-20 asteessa kävelylenkki on suositeltavaa.

30 asteen pakkasissa Pulkkinen ei suosittele ulkoliikuntaa.

– Jotkut kylmän vaikutukset, kuten nielun ja hengitysteiden tulehdukset, näkyvät vasta jälkeenpäin, selittää Pulkkinen.

Kylmätutkija Hannu Rintamäki Työterveyslaitokselta muistuttaa, että mitä raskaampi urheilusuoritus on kyseessä, sitä paremmin on suojattava hengityselimistöä kylmältä, vaikka liikunnan tuottama lämpö muutoin suojaakin ihmistä.

Sekä Rintamäki että Pulkkinen painottavat, että ihmisillä on pakkaselle yksilöllisiä herkkyyseroja.

– Ääriolosuhteissa tulee nopeasti paleltumia. Erityisesti jos tuulee samalla. Kaikki on kuitenkin suojautumisesta kiinni ja periaatteessa kylmävaurioille ei ole pakkasrajaa. On tärkeää, että liikkuja pystyy säätelemään lämmöneristystä liikkuessa esimerkiksi kylmässä huppua nostamalla, toteaa Rintamäki.

Rintamäki suosittelee erityisesti liikkujille kerrospukeutumista lämmön eristämiseksi. Hän lisää, että heikentynyt terveydentila heikentää kylmänsietoa.

Näin vältät paleltumista

– Paleltumia alkaa tulla jyrkästi lisää -25 astetta kylmemmässä. Iho ja pää on suojattava hyvin, ettei tulisi paleltumia. Raskaissa suorituksissa hengityselimistön kylmäraja kulkee noin -17-20 asteen rajoilla ja sitä kylmemmissä asteissa. Tuolloin täytyy suojata ylähengitysteitä kaulaliinalla tai hengityssuojaimella, sanoo Rintamäki.

– Jos liikutaan hyvin aktiivisesti, silloin hengitetään paljon enemmän ilmaa keuhkoihin. Ylähengitystiet jäähtyy ja kuivaa, mistä voi aiheutua hengitysteiden supistumista, 

Pakkasella on tunnetusti urheilun kannalta positiivisiakin vaikutuksia.

– Lievä pakkanen on monelle asialle eduksi. Kuuman aiheuttamat haitat puuttuu kokonaan: ei ole hiki pinnassa, voi tehdä raskaitakin suorituksia ilman kuumakuormitusta.

Suomalaisten suosimalle avantouinnille Rintamäki ei näe mitään lämpötilarajaa, sillä avantovesi on luonnollisesti jäähtymätöntä ja näin plussan puolella.

Pulkkinen korostaa avantouinnin positiivisia vaikutuksia. Hänen mukaan verenkierto ja aineenvaihdunta lisääntyvät siinä.

– Tärkeintä on, kuinka pitkä matka pitää kulkea sisätilasta veteen. Sen olisi hyvä olla enintään parikymmentä metriä, selittää Rintamäki.

Lue myös:

    Uusimmat