Mainos

Hiihtoputkesta kilpailukykyä kuntamarkkinoille

Kuntien välinen selviytymistaistelu käy entistä kovemmilla kierroksilla. Erityisesti pienissä kunnissa mietitäänkin nyt kiivaasti uusia vetovoimatekijöitä.

Satakunnassa Jämijärvellä etsitään kilpailukykyä kaksi viikkoa sitten avatusta hiihtoputkesta. Jämijärven kunnanjohtajan Esa Ala-Karvian mukaan hiihtoputkella on tarkoitus parantaa kunnan taloutta.

- Kyllähän kuntien välinen kilpailu on kova ja paineet kuntaliitoksiin kuntien heikon taloudellisen aseman johdosta on suuri. Näin pienelle kunnalle tämä on todella merkittävä hanke ja tuo sellaista tunnettavuutta, jolla kunta sitten pystyy profiloitumaan muiden kuntien joukossa, Ala-Karvia sanoo.

Hiihtoputkesta etsii vetovoimaa Jämijärven rinnalla neljä muutakin kuntaa. Sotkamossa putkessa on hiihdetty jo jonkin aikaa, Vantaalla, Leppävirralla ja Ahvenanmaalla hanke on vielä työnalla.

2500 asukkaan Jämijärven ongelmana on monien muiden pienten maaseutukuntien tavoin negatiivinen muuttoliike ja kasvu-uralla olevat terveydenhuoltomenot. Kunnanjohtaja ja kaksi putkihankkeen projektipäällikköä uskovat kehityksen kääntyvän putken imussa suosiollisempaan suuntaan jo aivan lähitulevaisuudessa.

- Tämä antaa aikamoisen sykkeen meidän elinkeinoelämän kehittämiselle ja matkailun kehittämiselle. Nyt jo on nähtävissä selvää vilkastumista ja hankkeen ympärille on syntymässä uusia työpaikkoja, kunnanjohtaja Ala-Karvia kertoo.

Kolmikko hehkuttaa Jämi-brandiä. Nyt ollaan luomassa elämysten kuntaa - kokonaista lumimaailmaa.

- Jämi-brandi on tulevaisuudessa toivottavasti kova juttu eli hiihtokeskus muiden rinnalla. Elämystuotteita, hiihtoa ja ihan mitä vaan, kuvailee Jämin lumimaailman projektipäällikkö Pia Koskela.

Kunnanjohtajan mukaan tulevaan rytinään on jo valmistauduttu kaavoituksella. Tarjolla on maata majoitus- ja matkailukäyttöön sekä lähes sata mökkitonttia. Rantatonttien puute ratkaistiin kaivamalla hiekkamonttuun tekojärvi.

Runsaan kilometrin pituisen hiihtoputken hinnaksi tuli noin kaksi miljoona euroa. Jämijärven kunta maksaa laskusta puolet, lainarahalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.10.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.