Aleksandr Bolshunovilta lämpimiä sanoja Iivo Niskasesta – norjalaisten suuntaan tuima piikki: "Jostain syystä monet ovat unohtaneet"

Venäläinen tähtihiihtäjä Aleksandr Bolshunov valmistautuu tulevaan kauteen epätietoisuuden vallassa, kuten koko Venäjän hiihtomaajoukkue. Venäläiset suljettiin keväällä ulos maailmancupista maan aloitettua sotatoimet Ukrainassa. Päätöstä ensi kauden osalta ei ole tehty. Bolshunov vakuuttaa kuitenkin venäläisen Championatin haastattelussa motivaatiota riittävän.

– Keskityn vain omiin asioihini ja valmistaudun tekemään tulosta. Olen motivoitunut, se ei ole kadonnut mihinkään.

Maailmancupista sulkemisen jälkeen Bolshunov ja muut venäläistähdet kilpailivat keväällä Venäjällä sisäisissä kilpailuissa. Jos sulku maailmancupista jatkuu, on Bolshunov valmis kiertäämään "Venäjän cupia" myös ensi kaudella. Bolshunov sanoo, että muiden urheilijoiden asenne ja halu kieltää venäläisten osallistuminen kansainvälisiin kilpailuihin saa hänet harjoittelemaan yhä kovemmin.

– Tietysti kaikki haluavat kilpailla parhaita vastaan, voittaa parhaat. Se vie lajiamme uudelle tasolle. Sitä varten harjoittelemme. Haluan voittaa kaikki, jotka ovat myös motivoituneita, päättäväisiä ja haroittelevat kovaa. Jostain syystä monet ovat unohtaneet, että kamppailu parhaiden välillä tekee urheilusta kiinnostavaa.

Bolshunovin sanat lienevät suunnattuja etenkin norjalaisille, jotka vaativat keväällä äänekkäästi venäläishiihtäjien sulkemista maailmancupista. Bolshunov sanoo, ettei ole varma, kenen äänellä hiihtäjät puhuvat. Venäläisen mukaansa kukaan hiihtäjistä ei ole puhunut suoraan hänelle.

– Ehkä heidät on määrätty sanomaan niin. Emme tiedä, kuka kontrolloi heitä. Mutta olen varma, että sisimmässään he odottavat meitä takaisin ja haluavat kilpailla kanssamme, aivan kuten me haluamme kilpailla heidän ja muiden urheilijoiden kanssa.

Muun muassa maailmanmestari Emil Iversen antoi keväällä jyrkkiä kommentteja ja toivonut, ettei venäläisiä nähtäisi maailmancupissa. Hiljattain Iversen kuitenkin myönsi, että maailmancupin hiihtokilpailuista uhkaa tulla tylsiä ilman venäläisiä.

– Jos puhumme vain urheilusta, maastohiihdosta tulee melko tylsää, kun Aleksandr Bolshunov ja muut venäläiset eivät ole mukaan. Venäjä ja Norja ovat dominoineet maastohiihtokisoja viime vuosina, joten talvi voi olla melko tylsä.

Bolshunovin suhde norjalaisiin ja etenkin supertähti Johannes Hösflot Kläboon on ollut jo pitkään suurennuslasin alla. Pari vuotta sitten uutisoitiin Bolshunovin kutsuneen Kläbon häihinsä, joihin norjalainen ei lopulta kuitenkaan matkustanut.

Sittemmin kaksikon väleijä on hiertänyt muun muassa Oberstdorfin MM-hiihtojen 50 kilometrin kilpailun loppuratkaisu, jossa voittajana maaliin hiihtänyt Kläbo lopulta hylättiin. Myös Kläbo vaati keväällä kovasanaisesti venäläisten sulkemista kilpailuista.

Haastattelussa Bolshunov avaa suhdettaan norjalaiseen ja kertoo heidän kommunikoinnistaan.

– Kun seisomme palkintokorokkeella mitaliseremoniassa, vaihdamme muutaman sanan. Olympialaisissa tätä tapahtui jatkuvasti. Kaikki oli hyvin, Bolshunov sanoo.

– Ymmärtääkseni kommunikaatioksi kutsutaan sitä, että pystyy puhumaan jonkun kanssa mistä tahansa aiheesta, eikä vain vaihda paria sanaa.

Bolshunovin englanninkielen taitoa on pidetty esteenä kommunikoimiselle ulkomaalaisten hiihtäjien kanssa. Mies kuitenkin kertoo tulevansa juttuun muiden tähtien kanssa ja paljastaa jopa osaavansa hieman suomea. Kieli tarttuu hiihtäjien viettäessä aikaa samoissa ympyröissä.

– Norjalaiset osaavat muutaman sanan venäjää, minä osaan norjaa ja suomea, Bolshunov sanoo.

– Esimerkiksi ennen olympialaisia vedin leirillä harjoitussession Iivo Niskasen kanssa. Sen jälkeen hän puhui toimittajille ja sanoi: "En ymmärrä, miksi kaikki luulevat, ettei Bolshunov puhu kieliä. Me kommunikoimme varsin hyvin keskenämme." Se on totta. Iivo ja minä ymmärrämme toisiamme täydellisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja