HIFK:lta on lähtemässä kenttä alta – dramaattinen käänne löi ällikällä: "Mitä ihmettä täällä tapahtuu?"

7:58
Videolla raportti viimevuotisesta jääpallon SM-loppuottelusta.

Jääpallon Bandyliigassa pelaava HIFK on poikkeuksellisessa tilanteessa. Sen kotikenttä Brahessa ollaan tällä haavaa sulkemassa kilpailukäytöstä ennen välieräpelejä, joihin HIFK:n on mahdollista yltää.

Helsingin kaupunki on jakanut Jääpalloliitolle viestejä, joiden mukaan Brahen kenttä on sulkeutumassa kilpailukäytöstä reilun viikon kuluttua maanantaina 24. helmikuuta.

Kaupungin mukaan Brahen kentällä on ollut useita tummia kohtia, joihin ei pystytä tekemään korjauksia enää tällä kaudella. Kaupunki on viestittänyt, ettei kenttä ole tällä hetkellä SM-sarjojen lopputurnausten tasolla. Tilanteen muuttuminen vaatisi säiden kylmenemistä, mikä on epätodennäköistä.

Bandyliigan runkosarja päättyy huomenna sunnuntaina. HIFK on kuudentena ja se etenee kahdeksan joukkueen puolivälieriin, jotka pelataan ensi viikolla. Jos HIFK yltäisi 26.2. käynnistyviin välieriin, se ei näillä näkymin voisi siis pelata kotiotteluitaan Brahen kentällä.

"Jää oli ihan timanttisessa kunnossa"

Helsingin kaupunki on viitannut Brahen kentän tilannetta koskevissa viesteissään putkiston vuotoihin, jotka vaikeuttavat jään kasassa pitämistä. Perustelu on aiheuttanut hämmästystä, jonka ilmaisevat MTV Urheilulle sekä Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson että HIFK:n manageri ja Jääpalloliiton hallituksen jäsen Mika Mutikainen.

– Kun on lämpöasteita, putkista tulee kai jäähdytysnestettä, ja se aiheuttaa ongelmaa jäähän, jos on pitkään plussaa. Koko talvihan on ollut plussaa, Mutikainen sanoo MTV Urheilulle.

– Olimme vasta siellä pelaamassa ja jää oli ihan timanttisessa kunnossa. Se on ollut hyvässä kunnossa, kun ollaan oltu nollan lähellä. 

Myös Karlsson sanoo jään olleen hyväkuntoinen.

– Ainakin meidän ihmisemme viestivät tätä, Karlsson lisää.

Mutikainen jatkaa kummastelua osaltaan.

– Heti kun saatiin tämä meili, soitin kentälle, onko koneissa jotain ongelmaa. Kenttämiehetkään eivät olleet saaneet infoa. Kenttä on hyvässä kunnossa tällä hetkellä. On siellä vuotojutut, mutta tällä hetkellä niistä ei ole ongelmaa.

Oulunkylään?

Tapausta laajoissa silmänaloissa ruotiva Mutikainen kokee, että Helsingin kaupunkiin on ylipäätään ollut jo vuosien ajan vaikea saada kunnollista keskusteluyhteyttä. 

– Aiemmin alkoi yhtäkkiä kiertää huhu, että ympäristövirasto olisi käynyt kentällä, ja kun on vuotoa, kenttä pitää sulkea. Ensin oli sellainen huhu, että kenttä suljetaan 6. päivä tammikuuta. Meille ei kuitenkaan tullut kaupungilta minkäänlaista informaatiota aiheesta – ei minkäänlaista.

– Ollessamme Brahen kentän pääkäyttäjiä saamme kuitenkin tietoa sisältä, kun sitä nytkähtää johonkin suuntaan.

Mutikainen sadattelee, ettei kaupungilla ole ollut osoittaa korvaavaa vaihtoehtoa, kun Brahen kenttä on sulkeutumassa. Hän arvioi, että HIFK siirtyisi välieriin yltäessään todennäköisesti pelaamaan kotiottelunsa Botnian kotikentälle Oulunkylän tekojääradalle. Oulunkylä toimi takavuosina myös HIFK:n kotikenttänä.

Naisten SM-lopputurnaus poikkeusoloihin

Brahen tilanne vaikuttaa myös kuunvaiheessa käytävään naisten SM-lopputurnaukseen, sillä se oli alun perin tarkoitus järjestää juuri kyseisellä kentällä. Varavaihtoehdoksi puntaroidun Jätkäsaaren kentän tilanne on yhtä lailla huono.

– Jätkäsaaressa on kenttä jäässä, mutta sanottiin, että kenttä ei kestä. Kenttää voidaan pitää yleisökäytössä, mutta kilpailukäytöltä se suljetaan, Mutikainen sanoo.

Naisten SM-lopputurnaus on näin siirtymässä Kontulaan. Siellä ei ole toistaiseksi naisten virallista pelikenttää.

– Tapaus herätti tunteikkaita keskusteluja lajipiirissä. On ilmennyt, että Kontulan kenttää voidaan hiukan laajentaa siitä, missä ne viivoitukset nyt ovat. Sitten se täyttää ne määräykset, joiden mukaan me voimme mennä, Tobias Karlsson kertoo.

"Tulee mieleen, että halutaan pyyhkiä laji pois kartalta kokonaan"

Jääpalloliitto on pyytänyt Helsingin kaupungilta, että Brahen ja Jätkäsaaren kenttien käyttöaikaa jatkettaisiin viikolla.

– Jos Brahen kenttä on normaalisti ollut auki maaliskuun 15. päivään asti, nyt se ollaan panemassa kolme viikkoa tätä ennen kiinni, Mutikainen toteaa.

Hän korostaa, että asiassa on kyse myös lasten harjoituksista ja peleistä.

– Aika hurjaa tämä on jääpallon ja yleisöluistelijoidenkin puolelta. Ei tässä kauheasti apuja saa ja päätä raavituttaa, mitä ihmettä täällä tapahtuu, kun pannaan vain kenttä kiinni.

Mutikainen on mielessään spekuloinut, että tapauksessa olisi taustalla muutakin.

– Jos suoraan ajattelen, niin enemmän tässä tulee jo sellainen asia mieleen, että halutaan, että kyseinen laji pyyhittäisiin pois kartalta kokonaan – siitä on talvella vaivaa. Olisi yleisöluistelu ja sillä siisti.

MTV Urheilu ei tavoittanut Helsingin kaupungin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja