Mentori ja oppipoika kohtaavat MM-puolivälierissä, Toni Söderholm muistaa yhä Kari Jaloselta kuulemansa sanat – "Hän antoi minulle kullanarvoisen vinkin"

MM-kisojen puolivälierissä nähdään torstaina erittäin mielenkiintoinen suomalaiskohtaaminen, kun Toni Söderholmin luotsaama Saksa kohtaa Kari Jalosen valmentaman Tshekin. Jalosella ja Söderholmilla on paljon yhteistä historiaa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Minkä Kari Jaloselta saadun vinkin Toni Söderholm muistaa yhä. Katso vastaus pääkuvan videolta.

MM-kisoissa on nähty tänä keväänä kolme suomalaista päävalmentajaa. Näistä kaksi ottavat mittaa toisistaan torstaina Helsingissä, kun Saksa ja Tshekki taistelevat välieräpaikasta. Penkin takana seisovat Toni Söderholm ja Kari Jalonen tuntevat toisensa hyvin.

– Tulee hieno peli. Vastassa on upea valmentaja ja erittäin hyvä joukkue. Meillä on ollut tähän asti ihan hyvä turnaus. On hienoa lähteä miekkailemaan näitä viimeisiä pelejä ja katsoa, mihin me pystymme. Odottavainen ja positiivinen tunnelma, Söderholm ennakoi C Morelle.

– Aika hieno asia suomalaiselle valmennukselle ja jääkiekolle, että kolmessa joukkueessa on (suomalainen valmentaja). Nyt tiedetään ainakin, että suomalainen voittaa, Jalonen myhäilee.

Söderholmin ja Jalosen yhteinen taival alkoi kaudella 2008-09, kun Söderholm siirtyi Frölundasta HIFK:hon Jalosen alaisuuteen. Tuo valmentaja-pelaaja -yhteistyö huipentui keväällä 2011 Suomen mestaruuteen.

– Hän näytti aikoinaan HIFK:ssa meille, mitkä kaikki asiat pitää tehdä oikein, että joukkue pystyy mestaruuden voittamaan. Hän on johtanut tietä, minkä itse on huomannut, että kaikki on sen arvoista. Työ on sen arvoista, kun joskus jotain voitat. Se antaa kaikelle merkityksen, Söderholm toteaa.

– Kun yhteistyö alkoi, sitä tietenkin itse kyseenalaisti, onko kaikki nämä yksityiskohdat näin tärkeitä. Mutta silloin kun halutaan voittaa, ne ovat niin tärkeitä, Söderholm myöntää.

Kun Söderholm aloitti valmennusurakkansa Saksan maajoukkueessa, pyysi hän apua Jaloselta. Jalonen suostui tutkailemaan Söderholmin ja Saksan maajoukkueen toimintaa niin sanotusti ulkopuolelta antaen samalla vinkkejä valmennusuransa alkutaipaleella olleelle Söderholmille.

– Pyysin "Kojoa" tulemaan mukaan meidän staffiin vähän ulkopuolisena katsomaan, että missä tilassa meidän tekemisemme on. Ilman häneen kohdistuvia tulospaineita. Hän antoi minulle palautetta, että millä tiellä me olemme. Se oli tosi tärkeää minulle, Söderholm muistelee.

– Olen siitä hyvin kiitollinen, että hänestä on tullut itselleni mentori, valmentaja ja ihminen, jonka kanssa voi aina vaihtaa ajatuksia ja aina saa rehellisen vastauksen. Hieno ihminen ja valmentaja.

Söderholmin työnjälki ei ole jäänyt Jaloselta huomaamatta.

– "Söde" on nuori ja meidän tulevaisuutemme huippuvalmentajia. Hän on tehnyt erittäin hyvää työtä Saksan joukkueen kanssa.

"Kiva tehdä comeback sinne"

Torstaina Jalonen ja Söderholm palaavat sinne, mistä kaksikon yhteinen taival on alkanut. Helsingin jäähalliin, Nordikselle.

– Kuulin aamulla, että pääsemme HIFK:n koppiin. Se on ihan kiva tehdä comeback sinne. Ei tässä kuitenkaan minun tunteet ratkaise, vaan se, miten me pelaamme, Jalonen sanoo.

Saksa esiintyi lohkovaiheen otteluissa tasaisen varmasti ja joukkue nappasi lohkosta kakkossijan. Jalonen on hyvin tietoinen siitä, millainen joukkue Tshekkiä vastaan asettuu.

– Minulla on ollut kaveri seuraamassa sitä lohkoa. Saimme tarkat tiedot Saksan pelaamisesta. Siitä tulee kova kamppailupeli. Siihen meidän pitää olla valmiita, Jalonen ennakoi.

Myös Söderholm tiedostaa hyvin Tshekin vahvuudet.

– Pitää muistaa, että se on joukkue, jossa on erittäin hyviä yksilöpelaajia, jotka pelaavat paremmin joukkueena koko ajan. En usko, että enää tässä vaiheessa kukaan mitään isoja asioita muuttaa, mutta tietenkin vastustajaa kohden katsotaan tiettyjä juttuja, Söderholm sanoo.

– Meidän ainoa tavoite on, että lyömme absoluuttista parasta pöytää omalla tyylillämme. Tulos tulee sitten, jos tulee, Söderholm toteaa.

Minkä Kari Jaloselta saadun vinkin Toni Söderholm muistaa yhä. Katso vastaus pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat