Herbalisti hämmentyi kohtelustaan Selviytyjissä – kiusaamisen aiheuttamat traumat muistuivat mieleen: "Sain osakseni vähättelyä ja pojittelua"

Juuso Karikuusen ja Aki Mannisen väleistä syntyi somessa kiusaamiskohu.

Nelosen Selviytyjät Pohjola -ohjelmassa on nähtävissä, etteivät tubettaja Juuso "Herbalisti" Karikuusi ja hyvinvointivalmentaja Aki Manninen liiemmin nauttineet toistensa seurasta Selviytyjät-leirillä.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua siitä, oliko Mannisen Selviytyjissä nähty käytös Karikuusta kohtaan kiusaamista.

– Vanhat tunteeni ja muistoni koulukiusaamisesta heräsivät Selviytyjissä pintaan, sillä siellä tapahtui samankaltaisia asioita kuin esimerkiksi ollessani yläasteella, Karikuusi myöntää MTV Uutisille.

Selviytyjissä Karikuusi kertoo kokeneensa itsensä sivuuttamista, vähättelyä ja pojittelua. Karikuusi myöntää, että erityisesti Aki Mannisen käyttäytyminen häntä kohtaan ihmetytti saarella.

Karikuusi ei kuitenkaan itse lähde syyttämään ketään, vaan päinvastoin, laittaa kiusaamishuhuille stopin.

– Olen kokenut koko kiusaamiskeskustelun kummallisena siinä mielessä, että tilannetta on tarkasteltu Aki vastaan Juuso -näkökulmasta. Koen asian niin, että kyseessä on minä vastaan Selviytyjissä heränneet tuntemukseni. "Ristille" ketään ei pidä nostaa, mutta koen, että ohjelmaa seuranneiden Akille antama kritiikki on ollut kuitenkin aiheellista.

– Meillä on tässä molemmilla varmasti kehittymisen paikka. Itselläni se on "Juuso vastaan peruskouluajan kiusaamisesta jääneet arvet". Akilla on puolestaan peiliin katsomisen paikka oman käytöksen, ajatusten ja puheiden osalta, Karikuusi pohtii.

Juonittelua ja suuria tunteita

Selviytyjissä pelin henkeen kuuluu olennaisena osana liittoumat. Salassa käydyt keskustelut Karikuusi allekirjoittaa osana peliä.

– Kyseessä on kilpailu ja peli. Selän takana puhuminen ei ylitä mielestäni kiusaamisen rajaa tässä konseptissa, sillä se on osa peliä. 

Selviytyjien leirityksessä kaikki ei Karikuusen kannalta mennyt täysin putkeen, mutta hän peräänkuuluttaa kanssakilpailijoiden suhtautumista mokailuun.

– Mokailin paljon, sen voin täysin myöntää. Se, miten asiaan suhtauduttiin, oli puolestaan laukaiseva tekijä sille, että aloin tuntemaan kouluaikaisia tuntemuksiani. Kun mokasin jotain, sitä osoitettiin ja korostettiin tarpeettoman paljon ja jatkuvasti enemmän.

– Ajattelin, että ehkä kaikki virheideni jalustalle nostaminen oli vain pelitaktiikka muilta kisaajilta. Varmasti se on ollut isosti myös sitä. 

Hyvänä esimerkkinä pelaamisesta leirillä Karikuusi haluaa nostaa Big Brother -voittaja Kristian Heiskarin.

– Kovaa pelaaminen ei vaadi toisen ihmisen vähättelyä. Vaikka Kristian pelasi kovaa, hän ei käyttäytynyt minua kohtaan ilkeästi. Akin pojittelun ja väheksymisen taas koin tarpeettomaksi pelistrategiaa ajatellen.

– Se laittoi miettimään, että miksi Aki sitten kohteli minua vähättelevästi. En ole asiasta hajalla, vaan hämmentynyt. Selviytyjien kaltaisessa kontekstissa kaikki tunteet tuntuivat kuitenkin aika rankalle. Täytyy muistaa, että pelissä on mukana aitoja ihmisiä ja sen myötä kokonaisvaltaisia tunteita.

Manninen on koettanut tavoitella Karikuusta sosiaalisessa mediassa, mutta toistaiseksi Karikuusi ei ole kokenut yhteydenottoa tarpeelliseksi.

– Olen saanut hurjasti painostavia viestejä siitä, kuinka minun tulisi olla “oikea mies” ja vastata Akin viesteihin. En ymmärrä sitä, mikä kiire ihmisillä on selvittää minun traumojani. Minulla ei ole mitään Akia vastaan, mutta haluan käsitellä lapsuuden traumojani rauhassa, hän päättää.

Karikuusi painottaa, ettei hän keskity kenenkään syyttämiseen henkilökohtaisesti.

– En keskity kenenkään syyttämiseen, mutta ymmärrän hyvin miksi useat ohjelmaa seuranneet ovat tuominneet Akin käytöksen saarella. Tilanteet, joissa minut sarjassa nähtiin, ovat varmasti monelle itse kiusaamista kokeneelle hyvinkin tuttuja ja samaistuttavia.

– Kaikki vastaavat omista teoistaan ja itse vastaan parhaillaan omista tunteistani, hän päättää.

Lue myös:

    Uusimmat