Heräätkö öisin selkäkipuun? Syynä voi olla selkärankareuma

Suomen Reumaliitto ja AbbVie nostavat Reumaviikolla 11. - 18.10.2015 esiin tulehduksellisen selkäkivun ja selkärankareuman aikaisen tunnistamisen. Tulehduksellinen selkäkipu voi olla merkki selkärankareumasta. Varhaisella diagnoosilla ja hoidolla voidaan estää pysyvät muutokset ja säilyttää sairastuneen toimintakyky.

Selkäkivut ovat yleisiä vaivoja. Suuri osa niistä paranee itsestään, ja kivuista 5 – 10 prosenttiin löytyy tarkka lääketieteellinen syy.

Tulehduksellista selkäkipua on viidellä prosentilla, ja selkärankareumaa yhdellä prosentilla väestöstä. Aiemmin diagnoosin saanti kesti jopa yli kuusi vuotta.

Älä käännä selkääsi kivulle -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta tulehduksellisista selkäsairauksista ja kannustaa ihmisiä hakemaan syytä pitkittyneelle kivulle.

Yleisin nuorilla miehillä

Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen, joka herää aamuöisin ristiselän kipuun. Sairauden alkaminen yli 40-vuotiaana on harvinaista.

Selkärankareuman ja sen ensivaiheen oireita ovat selän alaosassa vähitellen alkava selkäkipu ja selän aamujäykkyys. Vaivat ovat pahimmat levossa.  Ristiselkään ja pakaraan heijastuva kipu saattaa herättää öisin. Liikkuessa kivut helpottavat ja selkä notkistuu. Oireita voi olla muuallakin kuin selässä.

Selkärankareuma etenee yksilöllisesti. Kaikilla se ei edes pitkity, vaan oireet jäävät lyhytaikaisiksi.

Noin joka kolmannella sairaus etenee hoitamattomana selkärankareumaksi, jolloin vuosien mittaan selkä jäykistyy.

Tavoitteena on löytää ja diagnosoida sairaus mahdollisimman varhain, jotta nykyisin käytettävissä olevalla hoidolla voitaisiin hoitaa tauti oireettomaksi. Varhainen diagnoosi voidaan varmistaa magneettikuvauksella.

Mitä varhemmin tulehduksellinen selkäsairaus tunnistetaan, sitä tehokkaammin sen oireet voidaan hoitaa ja eteneminen estää. Mikäli tutkimuksissa löytyy viitteitä selkärankareumaan lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon. Selkärankareuman diagnosoi reumatologian erikoislääkäri.

Reumaviikkoa vietetään 11.–18.10.2015.


Lähde: Suomen Reumaliitto ry

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja