Hepatiitti voi tarttua suosituissakin lomakohteissa – suojaudu oikein

Suomalaiset tuovat A- ja B-hepatiittia tuliaisina muun muassa Thaimaan ja Intian lomakohteista. Niinkin läheltä kuin Tallinnasta sen voi saada. Tarkista suojautumistilanteesi ennen talven lomamatkaa!

Suomessa hepatiitin eli maksatulehduksen tärkeimmät aiheuttajat ovat alkoholi ja hepatiittivirukset, joita on viittä eri tyyppiä. Näistä C-hepatiittia esiintyy Suomessa pääsääntöisesti vain suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. Harvinaista D- ja E-hepatiittia on vain yksittäistapauksina. A- ja B-hepatiittia sen sijaan tulee tavallisen turistin matkassa maailmalta.

Muista nämä ulkomailla

 • Vältä riskiruokia ja juo pullovettä.
 • Huolehdi käsihygieniasta.
 • Älä ota tatuointeja tai pistoshoitoja ulkomailla.
 • Käytä kondomia ja huomioi, että taudit tarttuvat myös suuseksissä.
 • Suojaudu hyttysiltä.
 • Tarkista rokotussuojasi.
 • Ole varovainen liikenteessä. Myös sairaalaan joutuminen voi olla hepatiittiriski alueilla, joissa hygienia ei ole huipussaan. 

– Hepatiittia on suomalaistenkin suosimissa lomakohteissa kuten Thaimaassa, Turkissa, Egyptissä ja Intiassa, voipa sen saada niinkin läheltä kuin Tallinnasta, listaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Kirsi Valtonen Vantaan kaupungilta.

Aurinkotuolissa löhöilevä tai kylpylän poreissa polskiva viiden tähden hotellilomailijakaan ei ole täysin turvassa. Omalla käyttäytymisellään pystyy kuitenkin estämään hepatiittitartunnan saamisen.

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan ja juoman kautta. Ulkomailla reissaavan kannattaa huolehtia käsihygieniasta, juoda pullovettä ja pestä tai kuoria hedelmät. Niin sanottuja riskiruokia eli kylmiä lihoja, leikkeleitä, äyriäisiä, majoneesia ja pakkaamattomia maitotuotteita sekä jääpaloja kannattaa välttää.

B- ja C-hepatiitti tarttuvat yleensä veriteitse, mutta ne voi saada myös suojaamattomasta seksistä. Tatuointeja tai esimerkiksi pistoshoitoja ei siis kannattaisi ottaa ainakaan kovin epämääräisissä lomakohteissa – ja seksisuhteissa olisi muistettava käyttää kondomia.

Hepatiitti A- ja B-viruksia esiintyy vaihtelevasti eri puolilla Euroopassa

Suojaa rokotteista

A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua myös rokotteella. Äkkilähdöllekin ehtii vielä saada edes vähän rokotussuojaa.

– A-hepatiitin itämisaika on pitkä, joten vasta lähtiessäkin otettu rokote auttaa, vaikka suositeltavinta se on ottaa pari viikkoa ennen matkaa. Pitkäaikaisen suojan A-hepatiittia vastaan saa ottamalla tehosterokotteen puolen vuoden kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. B-hepatiittirokotussarja pitää puolestaan aloittaa jo aiemmin ennen matkaa, sillä siinä kaksi erillistä rokotetta otetaan kuukauden välein. Pitkäaikaisen suojan B:täkin vastaan saa ottamalla vielä kolmannen eli tehosterokotteen noin puolen vuoden päästä ensimmäisistä, Valtonen kertoo.

Täyden rokotussarjan suoja A-hepatiittia vastaan kestää 40 vuotta. B-hepatiittia vastaan täydellinen rokotussarja antaa elinikäisen suojan. 

Tarkista lomakohteesi suojautumistarve

Hepatiittien itämisajat ovat viikoista jopa puoleen vuoteen. Oireina tulee yleensä epämääräisiä vatsavaivoja, pahoinvointia ja pientä lämpöilyä, myöhemmässä vaiheessa voi esiintyä ihon ja silmien keltaisuutta ja virtsa saattaa muuttua tummaksi. Osalla infektio jää oireettomaksi.

A-hepatiittiin ei ole hoitoa, mutta se paranee yleensä itsestään muutamassa viikossa jättämättä sen kummempia seuraamuksia. B- ja C-hepatiittiin on olemassa viruslääkitys.

Tietoa eri maiden suojautumistarpeesta saa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. 

Lähde: GlaxoSmithKline Oy

Kuvat: GlaxoSmithKline Oy, Colourbox.com

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja