Mainos

Henna Virkkunen puolustaa jättikuntauudistusta

Kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan jättikuntauudistuksen takana on menojen hillitseminen tulevaisuudessa.

– Tiedämme, että nykytoimintamallilla emme voi jatkaa, ja että kuntien velkataakka kymmenkertaistuisi kolmella seuraavalla valtuustokaudella. Kuntien väliset erot ovat myös hurjassa kasvussa, Virkkunen sanoo.

Pakkouudistuksiin ministeri ei kuntia niputtaisi. Hän haluaisi odottaa, että kuntien päättäjät itse huomaavat kuntien muutostarpeen.

Virkkusen mukaan hälyä herättäneellä uudistuksella yritetään turvata se, että joka puolella Suomea voitaisiin säilyttää julkiset palvelut. Myös lähidemokratiaa pitäisi ministerin mielestä vahvistaa, koska nykyisin ihmiset usein kokevat, etteivät pääse tarpeeksi vaikuttamaan kunnan asioihin.

Suuret kunnat houkuttelisivat osaavaa työvoimaa

Viime vuosina monet kunnat ovat alkaneet ostaa terveydenhuollon palveluja ulkopuolisilta. Virkkusen mukaan lähtökohtana tulevaisuudessa on se, että kunnat järjestävät itse sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Uusien kuntien suurista pinta-aloista huolimatta tavoitteena on ministerin mukaan pitää palvelut lähellä kuntalaisia.

– Tällä hetkellä kuntien tarjoamien palvelujen laadussa on paljon eroja. Monet kunnat ovat liian pieniä houkutellakseen tarpeeksi pätevää väkeä palkkalistoilleen, ja silloin suurempi työnantaja on usein vahvempi, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mielestä kuntauudistuksen toteutus ratkaisee sen onnistumisen. Hän myöntää, että hanke on vaativa, kun tarkoituksena on yhdistellä tuhansien ihmisten organisaatioita. Toteutus vaatiikin paljon aikaa ja paneutumista.

Metropolialueen kuntien yhdistämiseen ministerillä ei ole selvää kantaa – Hänen mielestään kuntajaon uudistamisesta pitäisi tehdä pääkaupunkiseudulla kunnon selvitys, jonka pohjalta punnittaisiin yhdistämisen hyödyt ja haitat.

(MTV3)

Katso Henna Virkkusen studiohaastattelu (Kymmenen uutiset 8.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.