Henkirikosten määrä lisääntyi selvästi viime vuonna – "Ryyppykaveri juovuspäissään tappaa ryyppykaverin"

Suomessa tuli viime vuonna ilmi 91 henkirikosta, selviää Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastosta. Määrä on korkein viiteen vuoteen ja edellisvuodesta se kasvoi neljänneksellä.

Kehitys on huolestuttava, sillä lähes koko 2000-luvun ajan henkirikokset ovat vähentyneet.

– Me olemme epäonnistuneet henkirikosten torjunnassa. Ja sepä ei olekaan mikään yksiselitteinen kysymys, vaan se on hyvin monitahoinen asia, kertoo Poliisihallituksen rikostarkastaja Pekka Heikkinen.

Suomessa väkivalta tapahtuu usein alkoholin vaikutuksen alaisena

– Etenkin henkirikoksia leimaa alkoholi. Edelleen merkittävä osa henkirikoksista on sellaisia, joissa ryyppykaveri juovuspäissään tappaa ryyppykaverin, kun tulee jotain riitaa.

Myös perhe- ja lähisuhdeväkivalta nousee esille. Tällaisissa tapauksissa puoliso tai entinen puoliso tappaa kumppaninsa.

Rikostarkastaja näkee, että väkivallan ja erityisesti henkirikosten torjunnassa tärkeintä on yhteiskunnan tuki.

– Pitää huolehtia siitä, että ihmiset kouluttautuvat, pääsevät työelämään ja pystyvät huolehtimaan asioistaan. Toki pitää olla myös päihdepalveluita, mielenterveyspalveluita ja niin edelleen.

Poikkeustilan aikana selvästi kasvua

Koronatilanne on myös näkynyt lisääntyvänä kodin sisällä tapahtuvana väkivaltana. Henkirikosten yrityksiä tuli viime vuonna tietoon 398, mikä on 69 tapausta enemmän kuin edellisvuonna.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pitää tilannetta erittäin huolestuttavana.

– Tämä kehitys on erittäin vakava ja huolestuttava.

Henkirikosten kasvu ei kuitenkaan tullut hallitukselle yllätyksenä, sillä tilannetta on seurattu koko ajan.

– Pakko sanoa, että vaikka kaikkia taustasyitä ei tiedetä, niin onhan Suomi käynyt läpi aivan valtavan mullistuksen ja kriisin. Olemme edelleen keskellä kriisiä tämän koronaviruksen osalta, Ohisalo kommentoi.

– Syrjäytyminen on meidän sisäisen turvallisuuden suurimpia uhkia.

Mitä toimia Suomessa on tehty syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat