Hengenvaarallisia muuntohuume-Subutexeja havaittu myös Kaakkois-Suomessa – tästä myrkkytabletin tunnistaa

Rikospaikka: Tämä myrkky-Subutexeista tiedetään 0:50
Keskiviikon Rikospaikka-ohjelmassa kerrottiin, mitä voimakasta opioidi metonitatseenia sisältävistä Subutex-tableteista tiedetään. Väärennetyssä tabletissa on miekkasymboli, ja kuvien perusteella se saattaa olla hieman aitoa tablettia kellertävämpi.

Voimakasta muuntohuumetta metonitatseenia on havaittu viimeisen vuoden aikana eri muodoissa Helsingin, Itä-Uudenmaan, Itä-Suomen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitosten alueella, KRP:n rikosteknisestä laboratoriosta kerrotaan.

Itä-Suomen poliisi kertoi viime viikolla, että se epäilee lähes kymmenen henkilön kuolleen Kuopion seudulla syksyn aikana metonitatseenia sisältäviin väärennettyihin Subutexeihin liittyen. Tarkempia kuolemansyistä ja aineen yhteyttä niihin selvitetään yhä. 

Normaalisti Sutubexit sisältävät buprenorfiinia, mutta väärennetyt tabletit ovat sisältäneet hyvin voimakasta opioidia, metonitatseenia. Tämä on voinut johtaa huumausaineen väärään annosteluun.

Ensimmäiset havainnot aineesta jo viime vuonna

Ensimmäiset havainnot metonitatseenista on KRP:n rikosteknisen laboration mukaan tehty jo joulukuussa 2022. Silloin ainetta havaittiin tableteista, jotka ulkoisesti muistuttivat oksikodonia sisältäviä Oxycodone M30 -tabletteja.

Seuraavat havainnot aineesta tehtiin toukokuussa ja syys–marraskuussa 2023. Yhteensä havaintoja on tehty tänä vuonna 8 näytteessä, jotka ovat olleet niin tabletteja kuin jauheita. Havainnot tehtiin Helsingin, Itä-Uudenmaan, Itä-Suomen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella.

Tällaisia ovat suomalaiset yliannostuskuolemat ja näin ne selvitetään 3:09
Videolla THL:n oikeuskemisti Pirkko Kriikku kertoo, millaisia ovat suomalaiset yliannostuskuolemat ja näin niitä selvitetään.

Väärennetyt Subutexit löytyneet Itä- ja Kaakkois-Suomessa

Ulkoisesti Subutex-tabletteja muistuttaneet metonitatseenitabletit tulivat laboratorion tutkimuksiin Itä- ja Kaakkois-Suomen alueelta loka–marraskuussa. Toisessa takavarikoista tabletteja oli 11 ja toisessa tabletin palasia sekä jauhetta noin 64 tabletin arvosta. Tabletit olivat irtotabletteja.

Rikosteknisen laboratorion toimittamista kuvista ilmenee, että väärennetyissä tableteissa on vanhanmallinen Subutex-tablettien miekka, jota ei enää nykyisissä tableteissa ole.

Koskaan aiemmin ei rikosteknisessä laboratoriossa ole havaittu Subutexeja, jossa olisi muuta ainetta kuin buprenorfiinia. Sitä, miten paljon metonitatseenia yhdessä väärennetyssä Subutexissa on, ei ole tutkimuksissa määritelty.

Itä-Suomen poliisilaitos on pyytänyt tietoja aineen välittämiseen liittyvistä tapahtumista tai henkilöistä vihjesähköpostiin vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 415 232.

Henri Grönholm sai yliannostuksen, mutta päätyi hoidon sijaan poliisin säilöön – "Näinhän se menee" 4:20
Henri Grönholm sai yliannostuksen, mutta päätyi hoidon sijaan poliisin säilöön – "Näinhän se menee".

Lue myös:

    Uusimmat