Hengenvaarallisesti hakattu Pekka Kataja säälii nyt tuomittua tekijää: "Tiedän, kuka on pääsuunnittelija"

6:55
Pekka Kataja helpottui, kun hovioikeus tuomitsi yhden miehen häneen kohdistuneesta hyökkäyksestä. Katso Katajan haastattelu videolta.

Vaasan hovioikeus tuomitsi tiistaina 43-vuotiaan Juha Kalevi Lindroosin kuudeksi vuodeksi vankeuteen perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta. Lindroos tuomittiin avunannosta murhan yitykseen ja törkeään kotirauhan rikkomiseen. Teko tapahtui kesällä 2020.

– Olin varautunut hylkypäätökseen, joten olin ilahtunut, että tuomio tuli. Olin kylläkin hämmästynyt, että tuomio tuli avunannosta eikä varsinaisesta teosta. Joka tapauksessa on hyvä, että tuomio tuli ja se on aika kova, Pekka Kataja kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Kataja yritettiin murhata kotonaan Jämsässä Keski-Suomessa heinäkuussa 2020. Katajan ovelle ilmestyi kaksi miestä mukanaan postipaketti. Kun miehet pääsivät sisälle, he pahoinpitelivät Katajan muun muassa iskien häntä vasaralla tai sen kaltaisella esineellä 20 kertaa. Lisäksi Katajaa potkittiin ja hakattiin. Kataja sai teossa hengenvaaralliset vammat.

Lindroosin sormenjäljet löytyivät Katajan kotiin jääneestä postipaketista.

Poliittinen motiivi

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi aiemmin Lindroosia vastaan nostetut syytteet, mutta asia eteni hovioikeuteen syyttäjän ja Katajan valitettua käräjäoikeuden ratkaisusta. Myös hovioikeus hylkäsi tiistaina antamassaan ratkaisussa miestä vastaan nostetun ensisijaisen syytteen murhan yrityksestä.

Hovioikeus arvioi miehen syyllistyneen toissijaisiin syytteisiin ja tuomitsi hänet kuudeksi vuodeksi vankeuteen avunannosta murhan yritykseen ja avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Hovioikeus arvioi, että hyökkäyksellä Katajaa vastaan oli poliittinen motiivi.

Vaikka tekijöitä on kerrottu olleen kaksi, niin vain yhtä vastaan nostettiin syyte. Toista tekijää ei ole saatu rikosvastuuseen.

Katajan mukaan teosta on vapaalla vielä kaksi henkilöä.

– Toinen tekijä ja teon pääsuunnittelija ovat vapaalla. Tiedän, kuka on pääsuunnittelija, mutta minulla ei ole konkreettista näyttöä hänestä. Tiedän kuitenkin, kenellä on ollut motiivi suunnitella tällainen teko. Hän on erittäin taitava ihmisten mielten manipuloija. Siinä mielessä säälittää tämä tuomittu henkilö, koska hänkin on manipuloinnin uhri, Kataja sanoo.

Vieläkin osa vammoista näkyvillä

Kataja uskoo, että jutussa haetaan vielä valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Hän arvelee, että juttu voi myös edetä KKO:hon, koska tapauksella on tietynlainen ennakkotapauksen luonne.

Kataja on toipunut väkivaltaisesta hyökkäyksestä hämmästyttävän hyvin, mutta hänellä on edelleen joitakin näkyviä vammoja teosta. 

Rikospaikan haastattelussa Kataja kertoo oman arvionsa siitä, voisiko poliisi jatkaa vielä tapauksen tutkintaa ja olisiko mahdollista, että syytteistä nostettaisiin vielä myös muita tekijöitä kohtaan. Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja