Mainos

Hemilä liputtaa elintarvikeviraston puolesta

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilän mukaan Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada Euroopan unionin elintarvikevirasto Helsinkiin. Tällä haavaa ovat kuitenkin "kantoina kaskessa" vielä Bryssel ja Luxemburg, joita unionin kolme asiantuntijaa ehdottavat vaihtoehtoisesti viraston sijoituspaikaksi.

-Jos onnistumme kilpailussa Brysseliä ja Luxemburgia vastaan, meillä on erinomaiset mahdollisuudet saada elintarvikevirasto Suomeen, ministeri Hemilä sanoi. Hän osallistui Hyvää Suomesta -seminaariin tänään Kittilässä. Ministeri on vakuuttunut siitä, että pärjäämme aivan hyvin Brysselille ja Luxemburgille myös tietoteknisesti ja liikenneyhteyksien puolesta.

Ruotsi on jo antanut virallisesti asiassa tukensa Suomelle. Kanta toistettiin vielä viime maanantaina. Näin siksi, että Tanska ehdotti elintarvikeviraston perustamista Malmöön. Tämä tapahtui sen jälkeen kun Ruotsi oli jo tukenut meitä. Myös Itävalta ja Saksa ovat selkeästi liputtaneet Suomen puolesta.

Muitakin jäsenmaita Suomen tukena

Neljä muutakin jäsenmaata on ministerin mukaan alustavasti ilmoittanut tuestaan. Hemilä ei kuitenkaan halunnut vielä tässä vaiheessa nimetä näitä maita. Kolme EU:n asiantuntijaa katsoo, että viraston tulisi sijaita mahdollisimman keskeisellä paikalla eli Brysselissä tai vaihtoehtoisesti Luxemburgissa. Aikataulullisesti asia etenee niin, että kaikki jäsenmaat kommentoivat huhtikuussa asiaa. EU:n komissio jatkaa käsittelyä vapun jälkeen.

Hemilän mukaan on mahdollista, että kesäkuun huippukokouksessa keskustellaan asiasta, mutta ei todennäköisesti vielä tehdä päätöstä sijaintipaikasta. Syyskuussa komissio antaa esityksen sijaintipaikasta ja myös viraston työn sisällöstä. Lopullinen päätös kaikista elintarvikevirastoon liittyvistä asioista tehtäneen ensi joulukuussa pidettävässä EU:n huippukokouksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.