Mainos

Helvetin enkelit seurasi jengisotaa - kerhotiloissa kansioittain lehtileikkeitä

"Me emme puhu - Me toimimme". Näin otsikoi Iltalehti 1990-luvun alussa, kun Tanskassa kaksi moottoripyöräjengiä taisteli vallasta. Pian jengivallasta taisteltiin myös Suomessa.

Median kirjoittelu jengisodasta näyttää kiinnostaneen suomalaisia liivimiehiä alusta alkaen. Poliisi löysi kotietsinnässä yhteensä neljä kansiollista lehtileikkeitä Hells Angels MC Hellsinki -alaosaston tiloista Espoosta.

Lehdistön uutisoinnista koostuva useiden satojen artikkeleiden aineisto on niin mittava, että mediatutkijat tai sosiologit voisivat toteuttaa aineistosta laajemmankin tutkimuksen.

Leikekirjaa käytettiin myös yhtenä todisteena heinäkuussa Espoon käräjäoikeudessa, kun joukko Helvetin enkeleitä oli syytettynä osallistumisesta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan.

Käräjäoikeuden mukaan Hells Angels MC Hellsinki ei ollut vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt rikollisryhmä. Syyttäjä on kuitenkin ilmoittanut, että hän harkitsee tuomiosta valittamista hovioikeuteen.

Jengisotaa seurattiin

Lehtileikkeet käsittelevät pääosin "Enkelileirin" ja "Bandidosleirin" välienselvittelyjä, jotka alkoivat todenteolla 90-luvun puolivälissä. Jengisota välittyy jutuissa ja lööpeissä raakana. Se johti lopulta Bandidosin kannattajakerhon varajohtajan ampumiseen vuonna 1996. Pian ampumisen jälkeen MC Finland sai kansainvälisen Hells Angels MC:n "täysvärit", ja Suomen alaosasto perustettiin.

Tiedotusvälineet kirjoittivat 90-luvun puolivälissä yleisesti pohjoismaisesta suuresta jengisodasta. Suomessa huomiota herättivät ammuskelut sekä sinko- ja kranaatti-iskut. Tilanne rauhoittui vuonna 1997, kun jengit solmivat rauhan.

Lehtileikkeissä on myös kansainvälisiä uutisia, joissa mainitaan muun muassa venäläiset Yön sudet (Night Wolves). Ilta-Sanomissa lokakuussa 1992 julkaistusta jutusta on rengastettu kohta, jossa "Yön susien äänellä" todetaan, että jengitoiminta ei ole vain muodikasta vaan se on tapa tehdä rahaa.

Venäläinen jengi nousi Suomessa jälleen otsikoihin, kun MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma paljasti, että Venäjän presidentti Vladimir Putin päätyi keskusrikospoliisin salaiseen rekisteriin yhteyksistään kyseiseen jengiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.